Lajčak: U BiH ne smije biti praglasavanja, jer je filozofija BiH tri konstitutivna i ravnopravna naroda

... potvrditi, ocijenio je izvršni direktor za Europu i srednju Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak."Svaki od tri naroda mora doživjeti BiH kao svoju zemlju u kojoj može ostvariti i braniti svoje interese, i to mora biti institucionalno potvrđeno", rekao je Lajčak za  "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, stav EU jeste da je formiranje vlasti u BiH odgovornost domaćih političara.

"Nikad se ne zalažemo da ova ili ona stranka bude u vlasti, ali smo rekli da BiH ima ambiciozan reformski program i da od vlasti očekujemo da ispuni obveze koje je preuzela, i zato je potrebna vlada koja ima reformski program i snagu da taj program ostvari kroz svoje institucije. To je vlada koja ne gubi vrijeme baveći se sama sobom ili nekim drugim unutarnjim blokadama. To mi tražimo i očekujemo, to sam prenio svim liderima", naglasio je Lajčak.

On smatra da najveća kazna za građane BiH ne dolazi od europskog štapa, već ako država ne ispunjava obveze na putu za članstvo u EU.

"BiH je navikla na štap. EU ima te mjere i ona ih koristi u određenim slučajevima. Ali, pogrešno je razmišljati na način što će EU uraditi ako se dogodi ovo ili ono. Ono što će se dogoditi - zaustavit će se proces, a to bi bila najteža kazna - oduzeti građanima BiH europsku perspektivu. Ne može biti gore sankcije od toga", rekao je Lajčak i izrazio uvjerenje da je njegova posjeta doprinijela tome da je svima jasno kakve su perspektive EU.

Lajčak je upozorio da za BiH neće biti prečice na putu ka EU, te da će se integraciju u Uniju moći nastaviti tek kada završi obveze u vezi s popisom stanovništva, ispuni presudu iz slučaja "Sejdić - Finci" i usvoji zakon o državnoj pomoći.

"Ključna stvar je da smo mi ozbiljni i dali smo BiH europsku perspektivu, ali to nije automatizam. Ostvarenje te perspektive zavisi isključivo od BiH. To je moja najvažnija poruka", istakao je Lajčak, dodajući da je moguće da Srbija do kraja godine dobije kandidaturu za članstvo, te da je moguće da BiH do tada stigne Srbiju - ako ispuni postavljene uvjete.

Komentirajući kada bi mogao biti zatvoren OHR, Lajčak je rekao da će Vijeće za provođenje mira odlučiti kada će se to dogoditi.

"Mi smo tu samo jedan od aktera. Nitko, također, ne spori da nakon zatvaranja OHR-a glavni igrač treba biti EU. Od EU se očekuje da pokaže da ima i strategiju za BiH i mi smo to pokazali. To je važno za BiH, jer ona ima europsku budućnost", poručio je Lajčak.

(Srna)