Lagumdžija: Tupo i glupo idu na podjelu BiH!

...modela izbora članova Predsjedništva BiH o kojemu su načelan dogovor postigle najveća bošnjačka i najveća hrvatska politička stranka te je najavio kako će se njegovu prihvaćanju SDP usprotiviti svim raspoloživim sredstvima.

'Očevidno je da se umjesto rješavanja biti odluke presude 'Sejdić-Finci' ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem', kazao je Lagumdžija kako ga citira agencija Fena.

Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH na tragu su predlaganja rješenja po kojemu bi se u Federaciji BiH dva člana Predsjedništva BiH praktično birala kroz dvije izborne jedinice s bošnjačkom odnosno hrvatskom većinom.

Taj model teorijski otvara mogućnost da u državni vrh uđe i netko tko nije pripadnikom konstitutivnih naroda, što Europski sud zahtijeva odlukom o slučaju Sejdić-Finci, a istodobno bi osigurao da jedan konstitutivni narod ne moće izabrati kandidata iz reda drugog naroda, što je stalan prigovor kada je u pitanju izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Za Lagumdžiju je taj prijedlog 'tupi i glupi' nastavak ranijih pokušaja vodećih nacionalnih stranaka da dogovore rješenja nekih otvorenih pitanja.

'Radi se o jednoj manipulaciji, inženjeringu iza kojeg se kriju nove nepravde, a ustvari vodi ka podjeli zemlje', ustvrdio je Lagumdžija.

Da je takav model primijenjen primjerice 2006. godine, ilustrirao je Lagumdžija, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bi bio izabran Ivo Miro Jović kao kandidat HDZ BiH, no 2010. bi to svakako bio Željko Komšić, dok bi Bošnjake u državnom vrhu zastupao malo poznati Ibrahim Đedović kao onaj koji je dobio najviše hrvatskih glasova.

Izračun je to temeljen na modelu koji predviđa da jedan od članova Predsjedništva BiH automatski postaje onaj koji je dobio najveći broj glasova, no za drugoga se ne bira onaj koji je i drugi po broju po glasova nego kandidat koji je dobio najviše glasova u drugoj izbornoj jedinici, a nije iz reda istog naroda kao i prvoplasirani kandidat.

Predsjednik SDP-a je potvrdio kako se proteklih mjesec dana čekalo da predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ BiH Dragan Čović postignu neki dogovor za provedbu presude 'Sejdić-Finci' no sada to smatra izgubljenim vremenom i dokazom da u vodećoj bošnjačkoj odnosno hrvatskoj stranci i ne žele rješenje.