Kupuju li Arapi legalno zemljište u BiH?

arapi
... kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je tvrtki registrirano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih tvrtki.

"Bilo je obuhvaćeno negdje oko 108 tvrtki koje su ovdje registrirane i čiji su vlasnici stranci gdje je 71 osoba iz Kuvajta vlasnik tvrtke, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara 2", kazao je za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Tijekom akcije inspektori Službe za poslove sa strancima izvršili su operativne provjere.

"I našli smo da ima mnogo, mnogo fiktivnih tvrtki, da čak osobe nisu ni ušle u BiH, nemaju uopće boravka, a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove tvrtke kupovati nekretnine u BiH. Također smo došli do podataka da trenutno postoje 355 ZK izvadka, gdje su stranci kupili te nekretnine, odnosno 51 pravna osoba. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane tvrtke koje su se registrirale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM. Pa smo došli do podataka da neke pravne osobe imaju nekretnina koje vrijede sigurno 600, 700 i više tisuća maraka. Pa smo došli do situacije da pomislimo da se radi o krivičnim djelima pranja novca, utaje poreza i ostalo.", kazao je Ujić.

On je dodao da su sve informacije proslijedili drugim sigurnosnim agencijama u BiH, SIPA-i, ali i Poreznoj upravi.

"S Poreznom upravom smo u više navrata u posljednjih pola godine održali sastanke i ima dosta pravnih osoba koja ne plaćaju poreze, iznosi su čak i milijunski. Zajedno činimo sve da bi došli do tih sredstava. Naši službenici su stalno na terenu i operativno pokrivamo ono što je naš posao, međutim moraju svi raditi. Ne izdajemo mi rješenja tvrtkama niti možemo utjecati na to. Samo u zadnjih četiri, pet mjeseci bilo je oko desetak protjerivanja stranih državljana zbog pranja novca i ostalog. Služba radi taj dio posla", dodao je Ujić.

Osim Službe za strance, SIPA-e i Porezne uprave, u slučaj je uključena u Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.