Kupovali struju po 56, a prodavali po 29 eura

Istodobno, svaki MWh trgovcima prodaju po cijeni od 38,55 eura. Samo kada se izračuna ova razlika jasno je kako se radi o gubitku od 17,92 eura u ovoj godini po svakom proizvedenom megavatsatu električne energije, piše Večernji list. Kada se pak sve to stavi u okvir godišnjih potreba gdje bilanca iznosi oko 2700 gigawatsati, onda se dobiva šokantan podatak o tome da se samo na toj razlici cijene, gubitci na godišnjoj razini kreću između 5 i 20 milijuna eura, ovisno o tome je li bila dobra povoljna godina kada je u pitanju hidrologija.

Višegodišnji minus

Po podacima od 2007. godine kada je uspostavljeno tržište električnom energijom u BiH otkada je i nastao veliki broj kompanija za preprodaju mostarska kompanija je imala kratko razdoblje u kojemu je ostvarivala dobit, a onda je od 2009. godine EP Herceg Bosne stalno u minusu. Naime, po dobivenim podacima u 2007. godini je Herceg Bosna bila u plusu od 6,27 milijuna eura, četiri mjeseca 2008. godine je ostvarena razlika u dobiti od skoro 11 milijuna nakon čega slijedi dramatičan pad. U sljedećoj godini je na 'trgovini' električnom energijom Elektroprivreda Herceg Bosne bila u minusu od 11,17 milijuna eura, 2010. je taj iznos porastao na 12,91. Najveći šok bila je sljedeća godina kada je na razlici u trgovini izgubljeno 26,44 milijuna. Sljedeća godina bila je nešto bolja, pa je minus smanjen na 14 milijuna da bi prvo tromjesečje ove godine opet krenulo brutalno loše s 18,33 milijuna eura na štetu mostarske Elektroprivrede.

Tako se dobije podatak da je u posljednjih nepune četiri godine iz područja koje pokriva Elektroprivreda Herceg Bosna, a uglavnom se radi o Hrvatima izvučeno 126,41 milijun eura. Ovi rezultati se djelomično mogu opravdati nesigurnim izvorima zadovoljavanja potreba na konzumnome području Elektroprivrede Herceg Bosne jer ovisi o hidrološkim prilikama.

Razlika 19 eura

No, kada se analiziraju cijene po kojima mostarska kompanija kupuje električnu energiju i istodobno prodaje s istim kompanijama dolazi se do, u najmanju ruku čudnih podataka oko kojih bi se mogli pozabaviti i istražiteljska tijela. A radi se o sličnim shemama o kojima se u javnosti upozoravalo u slučaju Elektroprivrede BiH koja je trgovinom s beogradskim Rudnapom također potkradala ovu, ali i mostarsku kompaniju koja je posredno kupovala električnu energiju, odnosno u konačnici njezine potrošače i radnike ove kompanije. 
Zanimljivi su podaci pregleda kupoprodaje električne energije EP HB za razdoblje prva četiri mjeseca ove godine. Tako je određenim kupcima prodano 588.581 megavatsat električne energije s prosječnom cijenom od 38,55 eura dok je istodobno kupila tri puta manje, odnosno 198.608 megavatsati. No razlika u ostvarenoj dobiti je samo dva puta, a ne tri puta viša. Po dostupnim dokumentima koji su proslijeđeni i nadležnim istražnim tijelima, pojedine kompanije su prodavale električnu energiju EP Herceg Bosne po 56 eura istoga dana kada su je kupovali od iste elektroprivrede po cijeni nižoj za 19 eura.