Krupne ribe na slobodi čekaju optužnice

policija
Pojedinci kao što je Anes Sadiković, poznatiji kao "kralj tekstila", uhićen je u akciji "Boss" u rujnu 2012. godine, danas se nalazi na slobodi, a optužnica još uvijek nije podignuta iako je tada sumnjičen da je uvozom tekstila u BiH utajio gotovo 300 milijuna KM, pišu Nezavisne novine. Na slobodu je pušten šest mjeseci nakon uhićenja uz jamstvo od 290.957 KM.

Široj javnosti Sadiković je postao poznat nakon ubojstva Zihada Hasanovića, a nakon toga povezivan je i s krijumčarenjem 44 kilograma heroina, koji je pronađen u kamionu koji je prevozio tekstil na graničnom prelazu između Bugarske i Turske. U posljednjih nekoliko godina Sadiković je uhićen nekoliko puta, a jednom je i osuđen zbog toga što je zapalio kamion konkurenciji.

Kada je konkretno riječ o akciji "Boss", tijekom koje su Sadikovića teretili za utaju poreza, optužnica još nije podignuta iako je prošlo više od dvije godine.

"Anes je na slobodi, a uvjerena sam da će tako i ostati. Koliko znam, još nije podignuta optužnica protiv njega za akciju 'Boss'", rekla je Senka Nožica, odvjetnica Sadikovića, ne želeći "kalkulirati" zašto nema optužnice.

Slično je i s "najvećom poslijeratnom akcijom protiv organiziranog kriminala, korupcije i utaje poreza", kako su je mnogi nazivali, kada je uhićen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Čaušević je uhićen u akciji "Pandora" u lipnju prošle godine, zajedno s još 29 carinika.

Osumnjičen je da je kroz kriminalne radnje i omogućavajući povlašten položaj nekim uvoznicima tekstila oštetio proračun BiH za čak dvije milijarde KM. U ovoj akciji takođe jedan od osumnjičenih bio je i Sadiković, koji nije bio dostupan policiji, ali se kasnije sam predao.

Protiv Čauševića još uvijek nije podignuta optužnica. Nakon tri mjeseca provedena u pritvoru, na slobodu je, uz mjere zabrane, izašao u rujnu prošle godine.

"Još nije podignuta optužnica protiv mog branjenika. To je sve što zasad mogu reći i ostajem uz sve ono što sam ranije govorio", rekao je Asim Crnalić, odvjetnik Kemala Čauševića.

Uhićenja je bilo i tijekom akcije "Meso", kada su u rujnu prošle godine između ostalih uhićeni federalni ministri poljoprivrede i trgovine Jerko Ivanković-Lijanović i Milorad Bahilj. Tužiteljstvo je uhićene u ovoj akciji sumnjičilo za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca, čime su državni proračun oštetili za 11,6 milijuna KM.

"Optužnica još nije podignuta. Zadnje što se događalo je da su ublažene mjere zabrane kada su pušteni na slobodu i brzo očekujemo mjere tužiteljstva", rekla je Lijanovićeva odvjetnica Nada Dalipagić.

O optužnicama u "najvećim poslijeratnim akcijama" nedavno je za Nezavisne govorio i Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, koji je početkom prosinca prošle godine rekao kako postoje svi elementi za podizanje optužnice i da će to biti uskoro.

Nezavisne novine