Krišto: Nastavljam raditi posao, Čović: Ohrabrujuće, Platformaši: Ne priznajemo odluku SIP-a

Dragan Čović
 Krišto je izrazila zadovoljstvo odlukom SIP-a. Želim čestitati SIP-u što je pokazao da postoje institucije koje rade na osnovu ustava i zakona'', rekla je Krišto. Ona ističe da se odlukom SIP-a pokazalo da je vlast u FBiH 17. ožujka konstiturana mimo zakona i ustava.

''Nisam bitna ja kao pojedinac, ali drago mi je što sam ustrajala na poštivanju ustava i zakona", dodala je Krišto. Govoreći o narednim koracima, Krišto je rekla da ona nastavlja normalno raditi svoj posao, a da za nju Vlada koja je formirana 17. ožujka ne postoji, jer je kako kaže, imenovana odlukom bez broja i bez pečata.

Živko Budimir, koji je na nezakonit način izabran za predsjednika F BiH izjavio je večeras za HRT kako ne priznaje odluke SIP-a.

- Za izbor predsjednika F Bih nadležan je Federalni parlament, a ne nekakve agencije, rekao je Budimir.

"Ovo je i ohrabrenje za nas, a i opomena za one koji su krenuli da ruše Ustav da se to više ne smije ponoviti", rekao je dr. Čović.

SIP BiH je u Sarajevu usvojio odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor. Protiv ove odluke glasao je Mile Kudić.

SIP je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za konstituiranje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset županija u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. Prema Izbornom zakonu SIP je nadležan za sprovedbu i neposrednih i posrednih izbora, dakle i izbor izaslanika u Domove naroda

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić objasnila je da ove odluke nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Sudu BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović rekao je da je odluka SIP BiH o poništavanju izbora predsjednika Federacije BiH očekivana i izrazio uvjerenje da će i druge institucije, ako misle da BiH postoji, poštovati Ustav i zakon.

"Ovo je i ohrabrenje za nas, a i opomena za one koji su krenuli da ruše Ustav da se to više ne smije ponoviti", rekao je dr. Čović.

Stranka demokratske akcije /SDA/ smatra da Središnje izborno povjerenstvo BiH nije bilo nadležno da vrši ispitivanje zakonitosti konstituiranja Doma naroda i izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/.

Stoga, smatra SDA, posljednja odluka SIP-a kojom poništava konstituiranje Doma naroda i izbor rukovodstva Federacije nije pravno valjana jer su izašli iz okvira svojih nadležnosti, zbog čega će ova stranka uložiti žalbu Sudu BiH.

"Ovom odlukom, kao i postupcima nakon 3. prosinca 2010. godine, dio članova SIP-a jasno se stavio na stranu političkih snaga destrukcije i onih koji su neustavno blokirali ustavni proces uspostave vlasti", stav je SDA.

dnevnik.ba