Kriminalni skandal godine: Zovi prijatelja zbog tendera

SDA BIH, bh telekom, skandal, bh telekom, afera
...u namještanju unosnih tendera BH Telecoma na kojima je kasnije sudjelovala i pobjeđivala.

Upravu najprofitabilnije kompanije u državi, BH Telecoma, od prije nekoliko dana snažno potresa korupcijska afera u čijem su središtu novoinstalirani SDP-ovi kadrovi u vrhu kompanije, Kemal Kačapor i Dženana Muračević, te privatna informatička kuća iz Sarajeva BS Telecom, čiji su suvlasnici vrlo bliski vrhu SDP-a i njegovom lideru Zlatku Lagumdžiji. Na pomalo zagonetan način otkrivena je obimna dokumentacija iz koje je vidljivo da su SDP-ovi kadrovi u vrhu BH Telecoma bahato kršili Zakon o javnim nabavkama jer su kreirali i usklađivali tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Dio ove obimne dokumentacije nalazi se i u posjedu Slobodne Bosne. Kako su rekli iz Slobodne Bosne, glavni akteri ove afere nalaze se u samom vrhu BH Telecoma. Kemal Kačapor je član Nadzornog odbora BH Telecoma a Dženana Muračević je članica šestočlane Uprave neposredno zadužena za Direkcije za informacione tehnologije BH Telecoma. I Kačapora i Muračevićevu imenovao je SDP sredinom prošle godine u velikoj akciji sječe kadrova poraženih stranaka.

BS Telecom je privatna informatička kuća sa sjedištem u Sarajevu koja je zapravo firma-kći mnogo poznatije firme Strom iz Praga čiji su vlasnici Miodrag Škrbić, Mirko Jelčić, Nihad Hurem i Sulejman Jahić. Direktor BS Telecoma je Emir Hurem, najbliži rođak Nihada Hurema, jednog od osnivača i suvlasnika Stroma i BS Telecoma. Svojevremeno, kada se branio od stalnih ataka Dnevnog avaza koji ga je optuživao za protežiranje Stroma na tržištu BiH za vrijeme vlasti Alijanse, šef SDP-a Zlatko Lagumdžija priznao je da su vlasnici Stroma njegovi prijatelji. „Strom je jedna od uspješnijih firmi i zašto bih ja bio diskriminiran zbog svojih prijatelja, ili oni zbog mene", izjavio je šef SDP-a Zlatko Lagumdžija u razgovoru za magazin Dani.

Nedugo nakon osnivanja BS Telecoma, Strom je u Sarajevu instalirao još jednu firmu - prvi alternativni telekom opereter T3, čiji je direktor sve do sredine protekle godine bio još jedan Lagumdžijin „slučajni prolaznik" Elvedin Grabovica, aktuelni direktor Elektroprivrede BiH. No, ni BS Telecom a ni T3 nisu ostvarili poslovne rezultate vrijedne pažnje. Međutim, posao im je naglo krenuo od sredine protekle godine kada je glavne poluge vlasti u Federaciji BiH preuzeo SDP. Prema raspoloživoj dokumentaciji, BS Telecom je tijekom posljednjih desetak mjeseci sklopio ukupno sedam poslovnih ugovora - svih sedam s BH Telecomom, odnosno s Direkcijom za informacione tehnologije na čije je čelo SDP instalirao Dženanu Muračević.

A kako je BS Telecom sklapao poslove s BH Telecomom, svjedoči i dvadesetak „presretnutih" e- mail poruka u kojim Dženana Muračević i Emir Hurem iscrpno pretresaju tendersku dokumentaciju i „štimaju" je preme interesima BS Telecoma. Tako u jednoj e-mail poruci (16. studenog 2011. godine), Dženana Muračević obavještava Emira Hurema da mu je prije objavljivanja natječaja stavila na raspolaganje dokumentaciju na čiji sadržaj ovaj može utjecati. „Hajde, pročitaj i daj sugestije", piše u privatnoj poruci Dženane Muračević upućenoj Emiru Huremu, jednom od potencijalnih sudionika na tenderu! Na istu poruku, Hurem odgovara: „Pričao sam s Kemom jučer, ako treba da ti pomognemo oko tenderske dokumentacije" „Kemo" iz Huremove poruke zove se Kemal Kačapor i član je Nadzornog odbora BH Telecoma!

U jednoj ranijoj poruci Dženana Muračević sugerira Emiru Huremu da svoju ponudu na predstojećem tenderu podigne s 250 na 280 tisuća KM. „Mi imamo 250.000 KM, ali ja ću uzeti još para od drugih projekata (30.000 KM)...Kada objavimo natječaj ponudićeš veću cijenu i pregovorima doći do cijene od 280.000 KM". Zahvaljujući više nego prijateljskom držanju Dženane Muračević, Hurem je prije objave natječaja imao priliku proučiti i sugerirati promjene tenderske dokumentacije za projekat NTS billing, a pozvan je i na privatne konsultacije oko projekta KAMS koji je tek u pripremi.

„Šaljem ti tendersku dokumentaciju NTS billinga, pročitaj i daj svoje sugestije. Što se tiče KAMS-a, ja ću napisati svoje mišljenje ispred direkcije IT. Pravila sam neke analize i slažem se sa tvojim mišljenjem. Po meni je koncept konsolidacije mobilne pogrešan. Hajde, javi se po ovom pitanju, trebam u dva dana dati svoje mišljenje po pitanju KAMS-a...", piše u jednoj od poruka Dženana Muračević iz koje se može jasno zaključiti kako direktor BS Telecoma Emir Hurem ima poseban, privilegirani status koji podrazumijeva ne samo (protivzakonito) pravo da sudjeluje u kreiranju tenderske dokumentacije nego i pravo da sudjeluje u kreiranju poslovne politike BH Telecoma.

Hurem je redovno dobivao sve važne informacije iz DIT-a (Direkcija za informacijske tehnologije) na čijem je čelu Dženana Muračević, ali i ostalih sektora BH Telecoma koji su tijesni surađivali s DIT-om na različitim projektima. U jednoj e-mail poruci Hurem pita Murečevićevu koji će sektor raspisati tender i koliko iznosi budžet tendera (nije navedeno o kojem je tenderu riječ) na šta mu ona odgovara da je budžet 600.000 KM (kao i ranije) i da će tender pokrenuti BH mobile, ali da „DIT i BH mobile pišu zajedno tendersku"!

Nema nikakve sumnje da je Dženana Muračević prekršila sve temeljne odredbe Zakona o javnim nabavkama čiji je smisao upravo u tome da posao javih nabavki bude dostupan svima i pod jednakim uvjetima. Striktna primjena ovog Zakona podrazumijevala bi obavezu uprave BH Telecoma da retroaktivno poništi sve ranije raspisane tendere za koje se nesumnjivo utvdi da su bili podešeni prema nekom od favoriziranih dobavljača, piše Slobodna Bosna.To je vjerovatno i razlog što se uprava BH Telecoma još nije javno oglasila o korupcijskom skandalu o kome se već danima priča po hodnicima kompanije. Kako neslužbno doznajemo, uprava BH Telecom namjerava pokrenuti internu istragu od čijih rezultata zavisi hoće li se afera raspetljati pred pravosudnim institucijama BiH ili će se slučaj okončati na internim disciplinskim organima kompanije.

Slobodna Bosna