Kriminalci u BiH mogu raditi gdje hoće:Pedofil može raditi i s djecom

Direktor Udruge poslodavaca BiH Mladen Pandurević potvrdio je da Zakon o radu ne predviđa bilo kakve kontrole za ljude koji su počinili kaznena djela.

"Tako i treba, inače ljudi koji su nekada zgriješili nikada ne bi mogli dobiti drugu šansu i samo bi ih ohrabrivali da se i dalje bave kriminalom. Naravno da poslodavci izbjegavaju, na pozicije na kojima se direktno komunicira s ljudima, imenovati one kojima se ne može vjerovati", rekao je Pandurević.

Da je moguće raditi javni posao uprkos "problematičnoj" prošlosti pokazuje i slučaj uhićenja sarajevskog taksiste Ashata Đonke, koji je osumnjičen da je u srijedu pokušao ubiti kolegu, a osuđen je presudom Suda BiH zbog rasturanja lažnog novca.

Mersim Olovčić iz Ministarstva prometa i komunikacija Županije Sarajevo kaže da po Zakonu o prometnom prijevozu Federacije BiH za zapošljavanje nije potrebno uvjerenje o nekažnjavanju.

"Svatko tko je radno sposoban može voziti, bilo da je riječ o autobusu ili taksi vozilu. Sasvim je legalno da netko vrši ove usluge iako je bio kazneno procesuiran ili osuđen", objasnio je Olovčić.

Postojeći zakonski okvir ne predviđa nikakve otežavajuće okolnosti, pa tako netko tko je osuđen za pedofiliju bez ikakvih zakonskih smetnji nakon odslužene kazne može raditi na mjestima gdje će biti u dodiru s djecom.

Pravnik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Božana Kordić kaže da je čovjekovo ljudsko pravo da kada odsluži kaznu za djelo koje je počinio bude slobodan raditi što hoće. "Nažalost, kod nas se sve radi od slučaja do slučaja, pa tek kada ta sloboda bude zlouporabljena onda se o tome govori", naglasila je Kordićeva.
(srna)