Kriminal i korupcija: Natječaji puni zloupotreba i namještenih pobjednika

"Broj osnovanih žalbi pokazuje da su postupci uglavnom pokretani osnovano, odnosno da su ugovorni organi u postupcima javnih nabavki kršili Zakon o javnim nabavkama", rekao je predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi BiH Amir Pilav za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske".

On je istakao da vrijednost javnih nabavki na koje se ulažu žalbe nisu zanemarljive i da najčešće iznose više stotina tisuće maraka, a tiču se širokog spektra ugovaranih poslova.

Pilav je naveo da je Ured u prošloj godini primila 1.831 žalbu na proces javnih nabavki, što je čak 25 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH i član Parlamentarne komisije za financije i budžet Lazar Prodanović rekao je i da su revizori imali najviše primjedbi na sistem javnih nabavki.

"I zbog tih primjedbi i zbog velikog broja žalbi ta oblast se mora dobro pročešljati. Ovo što sada imamo stvara opravdane sumnje da su u sistem javnih nabavki i dobijanja poslova na tenderima debelo upleteni kriminal i korupcija", rekao je Prodanović.

Prema podacima Ureda za razmatranje žalbi BiH među prigovorima koje su prihvatili nalaze se natječaji za osiguranje vozila, nabavku jogurta i pavlake, lijekova, pa čak i eksploziva.

Jedan od najvrednijih poslova za koji je prihvaćena žalba bila je adaptacija zgrade "Elektroprivrede BiH" u Sarajevu za potrebe Vlade FBiH vrijedan oko 20 miliona maraka.

Srna