Krešić potvrdio nelegalno prisluškivanje građana BiH: Na popisu i brojevi iz EU

"Prema mojim informacijama koje sam danas dobio, među objavljenima ima značajan broj telefonskih brojeva koji apsolutno nisu bili meta, a sa druge strane je zabrinjavajuće da se u medijima pojavio dio brojeva koji su aktivni u istragama. U pitanju je, osobno držim, veliki skandal, gdje će Tužiteljstvo BiH morati provesti aktivnosti da se utvrdi poštivanje Zakona o zaštiti tajnih podataka i mislim da će slučaj biti brzo razjašnjen", rekao je Krešić.

Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova RS, rekao je da uopće nije teško dokazati da li se neko bavio nelegalnim prisluškivanjem te da stručnjaci koji se time bave veoma lako mogu doći do činjenica koje to dokazuju ili ne.

Čađo naglašava da MUP RS, u vezi s prisluškivanjem osoba isključivo postupa u skladu sa zakonom jer se radi o vrlo osjetljivim stvarima koji zadiru i u sferu ljudskih prava. Isto tako ističe da uzimajući broj koji se spominje u medijima od 5.000 prisluškivanih telefonskih brojeva, Čađo kaže da je taj broj daleko manji.

"Nezavisne novine" nastaviće da objavljuju spisak više od 5.000 brojeva mobilnih telefona koji su najvećim dijelom nelegalno i bez naloga nadležnih sudova prisluškivali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). OSA je nakon otkrivanja ove afere u PRIOPĆENJU za javnost uglavnom okrivila medije koji su to objavili, a najmanje se osvrnula na pitanje ko je odgovoran za tako nešto.

Skandal

Među objavljenim brojevima ima značajan broj onih koji apsolutno nisu bili meta istraga. U pitanju je, osobno držim, veliki skandal, kazao Krešić

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je danas da će od Tužiteljstva BiH zatražiti da ispita da li je bilo nezakonitog prisluškivanja građana BiH i na koji način se dolazi u posjed zaštićenih podataka.

Špirić je nakon redovne sjednice Savjeta ministara pojasnio da je ovakva odluka donesena na sjednici Izvršnog sigurnosnog odbora BiH koji osim njega čine njegovi dopredsjednici Dragan Vrankić i Sadik Ahmetović.

Prema njegovom mišljenju, aferom prisluškivanja nanesena je velika, nesaglediva i nenadoknadiva šteta BiH.

"Onaj ko je došao do povjerljivih podataka i dao ih u javnost izložio je opasnosti ljude koji rade u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala. Ovakvo ponašanje ugroziće živote ili će da dovede do pasivizacije", ističe Špirić i dodaje da "postoje političke, kriminalne i medijske strukture koje opstaju samo na teoriji kaosa".

On naglašava da stoji iza rada Obavještajno-sigurnosne agencije jer tamo rade profesionalci, operatici i po zakonu te da je OSA ozbiljna služba koja dobro radi i zaslužuje potporu svih.

Na spisku više od 5.000 brojeva telefona koje su SIPA i OBA uglavnom nelegalno prisluškivali nalaze se i brojevi telefona iz drugih država.

Pored brojeva telefona iz zemalja regiona na spisku su i brojevi iz Finske i Malte, zatim slijede Island, Bugarska, Portugal, Luksemburg, Irska, Kipar i Albanija. Na jedan od finskih brojeva telefona javila se maloljetna učenica iz Međeđe kod Višegrada, koja kaže da osim nje telefon koriste njena majka i njen otac koji takođe žive u BiH.

Na spisku brojeva prednjače oni iz Finske i Malte, ali dobar dio se odnosi i na Kipar i Luksemburg.

nezavisne novine