KRENULA BERBA Neki su spasili urod. Grožđe skuplje za 0,70 KM, a cijena vina ide na 7 KM

Berba trganje vinograd
Hercegovina.info

U Hercegovini je krenula berba grožđa. Godina po vinogradare nikada lošija. Vremenske (ne)prilike, ali i plamenjača napravili su svoje. Gotovo svi mali proizvođači su ostali bez ovogodišnjeg uroda, a rijetki su oni koji su ga uspjeli sačuvati. Među rijetkim vinogradima koji ove godine nisu stradali su vinogradi HercegovinaVina. Berba je tamo u punom jeku, a urod je znatno bolji nego prošle godine.

"Berba ide dobro. Mi smo sačuvali grožđe ove godine, radili smo redovno na zaštiti. Kod nas ne da nema štete, nego imamo i 20 posto više grožđa nego je to bilo prošle godine. Berbu radimo strojno nekih 95 posto, ljudi djeluju jedino ondje gdje stroj ne može. Vrijeme nas je u posljednje vrijeme poslužilo i ova godina za nas će biti odlična", kaže za Hercegovina.info voditelj proizvodnje u HercegovinaVino Mario Miličević.

Sve to utjecalo je na cijenu grožđa, ali utjecat će i na cijenu vina.

"Tako je. Porasle su cijene svih repromaterijala, cijena zaštite, ali i radne snage. Također, ove godine porasla je i cijena grožđa. Ono se trenutno prodaje za 2 KM po kilogramu, a prošle godine je njegova cijena bila do 1,30 KM. Sigurno je kako će brojni vinari koji su pretrpjeli štetu tražiti grožđe koje će kupiti".

Brojni vinari i vinogradari u potrazi su za grožđem.

"Zbog toga će se cijena vina sigurno porasti. Posljednjih deset, pa rekao bih i dvadeset godina, cijena vina je ista. Do sada je ono bilo 5 KM. No, tko ga sada prodaje po toj cijeni uistinu nema nikakve računice. Moja procjena je da će cijena vina ići na 6, ali mislim čak i 7 KM. Naročito se to odnosi na žilavku koja je vrhunska sorta", ističe Miličević.  

Iako su svoje vinograde sačuvali, Miličević ističe kako nisu stradali samo mali proizvođači u Hercegovini.

"Nije šteta samo kod naših ljudi. U problemima su vinogradari u Trebinju gdje je nastradalo 50 posto uroda. Pogođena je Hrvatska, po otocima nema bijelog grožđa. Problemi su i u drugim zemljama", zaključio je Miličević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.