Krajem siječnja Bosnu i Hercegovinu 
će okovati led

snijeg, Mostar, vremenska prognoza, hladna zima, BIH, željko majstorović, snijeg, Balkan, vremenska prognoza, snijeg, Mostar, snijeg, oluja, snježna oluja
Podregionalni centar za klimatske promjene za Jugoistočnu Europu (SEEVCCC) okupio je prije nekoliko dana u Beogradu sve relevantne meteorologe iz regije, te se na osnovi donosenih zaključaka izradila dugoročna prognoza za ovu zimu.

Tako će, prema riječima Željka Majstorovića, zima koja je pred građanima BiH biti hladna, a najhladnije razdoblje očekuje se u drugoj polovini siječnja i početkom veljače, kada će zemlju okovati veliki minusi, snijeg i led.

U prosincu će vrijeme viti promjenjivo, te će i temperature biti na razini višegodišnjeg prosjeka - tvrdi Majstorović. "Početak prosinca će obilježiti hladnije vrijeme, sredina mjeseca će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, dok će posljednjih nekoliko dana oko božićnih blagdana temperature porasti i bit će jugovina", kazao je Majstorović.

Kada su u pitanju temperature, ističe da će srednja temperatura za srednju Bosnu u ovom mjesecu iznositi 0, dok će za Hercegovinu iznositi 5 Celzijevih stupnjeva.

Ni u ovom mjesecu neće nedostajati padalina, tako da se u Bosni očekuju veće količine snijega dok će u Hercegovini padati kiša. Majstorović nije isključio mogućnost ozbiljnijih snježnih padalina u Hercegovini, ali tek krajem siječnja i početkom veljače kada će u cijeloj BiH biti niske temperature.

Prva polovina siječnja bit će dosta promjenjiva, ali temperature neće prelaziti 10 stupnjeva te će to, prema tvrdnjama meteorologa, biti pravi zimski mjesec.

Ukupne količine padalina bi trebale biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Za razliku od siječnja veljača će biti puno toplija. "Prvih nekoliko dana u veljači će biti hladno, a ostatak mjeseca bi trebao biti nešto topliji od višegodišnjeg prosjeka s padalinama nešto iznad višegodišnjeg prosjeka", tvrdi Majstorović.

Večernji list