Krah HSP-a Hrvatske vodi krahu HSP-a BiH

HSP BIH, izbori 2010, HSP BIH, Zvonko Jurišić, HSP BIH, hsp, izbori
Naime, HSP BiH kao sestrinska stranka Srbovog HSP-a u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno čeka sličan scenarij na lokalnim izborima u BiH koji se održavaju iduće godine.

Loši rezultati

Konkretno govoreći, analitičari predviđaju da je krah hrvatskog HSP-a tek prvi korak u dugotrajnom procesu koji bi mogao na kraju zadesiti i HSP Bosne i Hercegovine. Upućeniji u političke procese u našoj zemlji smatraju kako će lokalni izbori pokazati da HSP neće moći "izgurati" iz nezahvalnog političkog stanja u kojem se našao, pogotovo nakon situacije sa sestrinskom strankom u Hrvatskoj.

„Zbog toga, ali i činjenice da se tendencije iz Hrvatske u pravilu uvijek prenose na politički prostor bh. Hrvata jasno je kako će HSP BiH imati lošiji rezultat, odnosno u mnogim općinama neće proći ni izborni prag, kazao je naš sugovornik. Slična se situacija mogla uočiti već i na prethodnim lokanim izborima kada je HSP BiH, suprotno prevelikim očekivanjima, ostvario lošiji rezultat, pogotovo u onim općinama koje su spadale u županije u kojima je HSP, tada zajedno s HDZ-om 1990., imao vlasti. Upravo se u općinama poput Širokog Brijega, Ljubuškog, Tomislavgrada i Livna vidjelo kako HSP BiH nije imao snagu, čak niti uz potporu HDZ-a 1990., ostvariti pobjedu. Ne treba posebno napominjati kako je slična, pa čak i gora situacija bila u hrvatskim općinama središnje Bosne i Posavine u kojima ova stranka nije ostvarila značajnije rezultate.

Tendencije

No, došla je 2010. i HSP je uspio ući u vlasti, no, samo na federalnoj razini, ali ne i u županijama gdje vrijede drugačija pravila čime se pokazalo kako ova stranka i nema tako jaku potporu na terenu. Upravo zbog ovih pokazatelja, ali i prethodno navedenog kraha HSP-a Hrvatske, HSP BiH nema pretjerano mnogo razloga za apsolutno optimističnu viziju svoje budućnosti. Tim više što s HSP-om RH, ova stranka ima odličnu komunikaciju, odnosno moglo bi se reći kako se radi o praktično pravim sestrinskim strankama. Da je stanje u HSP-u daleko od idealnog što bi se moglo prenijeti i na izborne rezultate, pokazuje i situacija na nedavno izbornom saboru stranke, kada je Živko Budimir istaknuo svoju kandidaturu za funkciju predsjednika Glavnog stana. Međutim, iako nije uspio, Budimir je osvojio zavidan broj glasova na saboru, što je zapravo pokazatelj kako u HSP-u ili barem dobrom dijelu stranke postoje oni koji se ne slažu sa službenim stavovima rukovodstva.

Piše: D. Pušić/Dnevni list