Kovač: Lijanović razlog samoubojstva Zdravka Gadže iz Mostara

Na konferenciji za medije održanoj u pauzi sastanka istaknuto je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Ljerko Ivanković Lijanović izgubio povjerenje poljoprivrednika, te da smatraju da on više ne može zastupati njihove interese.

Član Koordinacije Mehmed Nikšić rekao je da je tim odvjetnika radio na pripremi kaznene prijave protiv Ivankovića Lijanovića, te da bi u nastavku sastanka trebao biti usvojen tekst prijave koju do narednog utorka namjeravaju proslijediti na 17 adresa.

Napomenuo je da su u prijavi iznesene samo one optužbe za nezakonito trošenje sredstava za koje imaju materijalne dokaze, te da poljoprivrednici ne traže samo smjenu Ivankovića Lijanovića već i njegovo procesuiranje.

Član Koordinacije Dževad Kovač naglasio je da se, nažalost, potvrdila njegova izjava u kojoj je rekao da je ministar Ivanković Lijanović omča oko vrata poljoprivrednika, kada je Zdravko Gadžo jučer u Mostaru sebi oduzeo život.

Kovač tvrdi da je razlog zbog kojeg je Gadžo počinio samoubojstvo to što je dobio 74.000 KM poticaja, od čega je Ivanu Pandži i drugim Lijanovićevim "dilerima" morao dati 60.000 KM, a nakon što je progovorio o tome poslana mu je inspekcija koja je naložila da vrati svih 74.000 KM.

- Ako institucije ne budu radile svoj posao mi imamo kapacitete da stanemo u kraj njihovom kriminalu - poručio je Kovač.

Dodao je da je Udruženje uzgajivača koza i ovaca u FBiH protiv ministra Ivankovića Lijanovića i drugih podnijelo kaznenu prijavu 23. siječnja, te da je nadležno tužiteljsko odgovorilo da "navedeni ponesak ima elemente kaznene prijave o nezakonitim radnjama počinjenim u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH iz kojih proizilaze obilježja kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom BiH".

Fena