Kosor: Potpora legitimnim hrvatskim strankama

...ponajprije oko uspostave vlasti u zemlji i potpori Hrvatima u BiH, jer je naišla na vrlo nervozna reagiranja dijela sarajevskih političkih stranaka koji prijete nastavkom ‘etničkoga čišćenja' Hrvata s političke pozornice. Hrvati u središnjoj Bosni su u najranjivijoj poziciji jer se ista prijetnja s uspostavom vlasti na razini Federacije BiH već nagovijestila u ovoj županiji, gdje je na grub način pokazano kojim se scenarijem želi marginalizirati više od devedeset posto Hrvata koji su na posljednjim izborima glasovali za dva HDZ-a u BiH.

Političko nasilje

Naime, u središnjoj Bosni je prilikom nedavnog izbora izaslanika za Dom naroda prekršen Ustav županije, poslovnik o radu Skupštine, a s čelne pozicije smijenjen je Mirko Batinić kao predstavnik Hrvata i nasilno postavljen Nikola Simić iz SDP-a, kao predstavnik Srba. Na taj način je i omogućeno da se provede prijevara oko izbora izaslanika u gornji dom federalnog Parlamenta. Istodobno, stranke SDA i SDP s Narodnom strankom Radom za boljitak prijete i da bi na sličan način mogli ustrojiti vlast bez praktično cijelog jednoga naroda, zbog čega su iz dva HDZ-a najavili tužbu Ustavnome sudu Bosne i Hercegovine. Teorijski je nakon jednoga pravnog nasilja u Srednjobosanskoj županiji to moguće provesti. Upravo kako bi spriječili moguće uklanjanje Hrvata iz vlasti, reagirali su iz Zagreba uputivši izjavu koja je najizravnija potpora mogućoj Bosni i Hercegovini, nasuprot politici nastavka destabiliziranja zemlje i njezine razgradnje kakva je posljednja tri mjeseca na djelu.

Potpora Hrvatima

Hrvatska premijerka bi oko vrlo principijelnoga zajedničkog stajališta s Pantovčakom trebala razgovarati s predstavnicima vodećih hrvatskih stranaka u BiH, dva HDZ-a, čiji su predsjednici Dragan Čović i Božo Ljubić napravili prvi značajan iskorak sa zajedničkim nastupom u vlasti. To je ujedno bio temelj da Zagreb napravi zaokret i konačno reagira. Očekuje se, ukoliko ne bude problema s maglom nad Sarajevom, koja je proteklih dana otkazala više zrakoplovnih letova, da će Jadranka Kosor jasnu poruku prenijeti i vlastima u Vitezu, kao i u bolnici u Novoj Biloj te franjevcima u samostanu u Gučoj Gori.

izvor: vecernji.ba