KORONAVIRUS U BANJA LUCI Do ponedjeljka nema nastave u školi oboljelog dječaka

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Nakon što je potvrđeno da je i dijete od prvog zaraženog od korona virusa u Banja Luci oboljelo, iz Osnovne škola Branko Ćopić, koju pohađa dječak, su odlučili da će do ponedjeljka obustaviti nastavu, do kada će biti izvršena i dezinfekcija prostorija.

"Roditelji djece koja su bila u kontaktu će biti telefonski obaviješteni tijekom dana u dva termina da dovedu djecu kako bismo potvrdili stanje djece", rekao je Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da će Institut danas vršiti testiranje djece.

"Nema potrebe za panikom, ima potrebe za dodatnim oprezom", kazao je on i dodao da oba pacijenta nemaju simptome, odnosno da je u pitanju blaga klinička slika.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je da stanovništvo ne treba brinuti.

"UKC RS je spremno dočekao prvog pacijenta", kazao je Đajić i dodao da je pripremljen karantin sa 50 kreveta na bivšoj Klinici za plućne bolesti.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić rekao je da će biti obavljeni prvi preventivni pregledi učenika s obzirom da je oboljelo dijete pohađalo osmi razred osnovne škole, a biti će organiziran preventivni pregled čitavog razreda.

"U rijeku je dezinfekcija osnovne škole i procijeniti ćemo potrebu za dezinfekcijom drugih objekata", rekao je da će pratiti stanje u obrazovnim ustanovama.

On je ponovio upozorenje starijim osobama i koničnim bolesnicima da preventivno smanje kretanje.