Kordinacija Udruga uputila otvoreno pismo HNS-u

Polazeći od činjenice da je BIH zamišljena kao međunarodno priznata država sa tri suverena, konstitutivna i jednakopravna naroda, moramo konstatirati kako Daytonski mirovni sporazum, koji je na snazi 18 godina, nije omogučio politički-pravičan niti sigurnosno - gospodarski ambijent u kojem su osigurana kolektivna i građanska prava hrvatskog naroda u BIH. Temeljna vrijednost Daytonskog mirovnog sporazuma je bila u uspostavi mira i sigurnosti u BIH, decentralizaciji države i standardizaciji kolektivnih i pojedinačnih prava. Nijedan uvjet nije ni približno ostvaren i jasno je da BiH sve brže klizi u dubok ambis međunacionalnog nepovjerenja, opće nesigurnosti, sveprisutnijeg siromaštva, organiziranog kriminala i korupcije.

Svatko tko poznaje odnose u BIH i njezinu tragičnu povijest mora se ozbiljno upitati postoji li, u što skorije vrijeme, moguće političko rješenje koje bi zadovoljilo interese sva tri suverena naroda u BIH, prije sveizglednije eskalacije sveukupnih odnosa koju će pokrenuti socijalni i nacionalni interesi u BIH. Bezočna politička i jednonacionalna uzurpacija kolektivnih prava hrvatskom narodu na državnoj i entitetskoj razini dovela nas je u nacinalni i gospodarski neodrživ položaj koji hrvatski narod vodi u status obespravljene ali i obezglavljene manjine. Hrvati na prostorima gdje druga dva naroda imaju većinu nemaju nikakvu zaštitu ustavom zajamčenih političkih i ljudskih prava i tiho u prisustvu međunarodne zajednice, trajno nestaju sa svojih stoljetnih prostora. U isto vrijeme prostor gdje Hrvati čine večinu je u kolonijalnom statusu zahvaljujući OHR i bonskim ovlastima ali i pojedincima iz našeg naroda koji za judine škude sprovode tuđe interese na trajnu štetu svom narodu.

Mi branitelji s pravom očekujemo da zastupnici i viječnici HNS-a BIH na 5. zasjedanju javno i hrabro progovore u kakvoj političkoj, sigurnosnoj i gospodarskoj poziciji se nalazi hrvatski narod u BIH. Želimo jasno znati može li nam ovakva BIH dugoročno biti domovina. Imamo dojam da nas u njoj očekuje sudbina Hrvata Vojvodine ili Bokeljskih Hrvata. Iskreno se nadamo da smijete otvoriti argumentiranu raspravu na saboru tko su osobe ili političke organizacije koje u ime Hrvata provode i podupiru majorizaciju i obespravljenost našeg naroda u zamjenu za političke pozicije koje im omogučuju osobnu korist. Tko su osobe ili političke organizacije koje svjesno prenose nadležnosti tj svjesno uzurpiraju prava jednom narodu iz obrazovne , kulturne , braniteljske ,gospodarske, socijalne politike ili zašto se bez otpora neravnomjerno usmjeravaju javni prihodi na štetu prostora gdje živi večinski hrvatski narod. Tko dopušta evidentnu pljačku i devastaciju javnih poduzeća i zašto hrvatska politika o tome malo govori. Mnogo je otvorenih pitanja koja traže političke odgovore i konkretne poteze.

Mi kao narod ozbiljno nazadujemo i nemamo mnogo vremena za konsolidaciju svoga položaja U BIH. HNS BIH mora shvatiti svoju povijesnu ulogu i hrabro povesti svoj narod putem pune jednakopravnosti. Hrvatski narod ima svoj povijesni i geostrateški prostor koji je obranio HVO i na kojem je večinski narod, kao što i druga dva naroda imaju večinske prostore za sebe koji su branile njihove vojske. Naš stav je da je danas istinska gospodarska i politička suverenost svakog od tri naroda jeste na prostoru koji je obranila ili osvojila njegova vojska. Došlo je vrijeme za reći što smo obranili u ratu i što smo unijeli u Daytonski mirovni sporazum kao svoje jamstvo i ulog za pravednu državu. Ideja bratstva i jedinstva kao političkog okvira tri naroda u BIH je trajno nestala sa komunističkom Jugoslavijom.

U zadnjih 20 godina pale su sve multietničke maske i budućnost u BIH može imati samo onaj narod koji zna zaštititi teritorij i gospodarske resurse koje su hrvatski branitelji svojim životima obranili kao trajni zavjet za suverenost i konstitutivnost u BIH. Sva druga važna pitanja o položaju Hrvatskog naroda u BIH rješavaće se reciprocitetom i zakonima koji se zasnivaju na ravnoteži nacionalnih interesa. HNS BIH i Glavno vijeće HNS mogu zaustaviti daljnji egzodus naroda kojeg predstavljaju ako prihvate novu realnost kao posljedicu ratnih godina i shvate da se prvo moraju uskladiti hrvatski nacionalni interesi u zajedničkoj državi pa tek onda graditi državu .

Koordinacija udruga proizišlih iz domovinskog rata HZ H-B