Koordinacija udruga iz Domovinskog rata: Otvoreno pismo gospodinu Davoru Bernardiću

Postojavanje postrojba HVO-a.

Uvidom u tekst sporazuma nigdje nismo primjetili nekakva nova novčana izdvajanja za Hrvate u dijaspori i BiH.

Stoga želimo Vas zamoliti da nam javno protumačite svaku točku dokumenta koji su potpisali predsjednik Vlade gospodin Plenković i saborski zastupnik iz 11. Izborne jedinice gospodin Glasnović.

Ono što mi uočavamo je kako Vi osobno nemate još uvijek izgrađen karakter državnika i ne vidite razliku između nacionalnih i stranačkih interesa.
Svi Vaši prethodnici i gospodin Ivica Račan i gospodin Zoran Milanović vrlo često su korigirali svoja stajališta kada su u pitanju interesi hrvatskog naroda u BiH ali i drugim postjugoslovenskim republikama.

Dokument koji su potpisali gospodin Plenković i gospodin Glasnović je normalan slijed političkih dogovora koji proizlaze iz Ustava RH i Međudržavnog sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stoga nam nije jasno zašto nastojite ponovno nas branitelje HVO-a izložiti javnosti u dnevno-političke svrhe kao parazite i uzrok svih hrvatskih državnih problema.
Mi Vas ovom prigodom pozivamo dođite nam kao Hrvat i prijatelj u službeni posjet gdje možemo sve Vaše i naše prijepore rješiti u duhu i interesu svih hrvatskih državljana u domovini i izvan nje.

Srdačan pozdrav!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB

Prim.Prof.dr.sc. Miljenko Lugonja