Konzum zatvara 48 prodavnica u BiH: Radnike pokušavaju ‘prebaciti’ konkurenciji?

požar, Konzum, Čapljina, Mostar, pljačka, Konzum, konzumiranje coca cole, coca cola, Konzum, Konzum, pljačka, balinovac, Konzum, BIH, Konzum, Konzum, Ledo , Sarajevski kiseljak agrokor, Konzum, BIH

Radi se o malim prodavnicama u kojima radi do pet zaposlenih, piše Faktor.ba.

„Još uvijek nije poznato o kolikom se broju uposlenika radi, koji bi mogli ostati bez posla. U Konzumu postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, sa kojom bi nadležni u Konzumu uskoro mogli izaći u javnost, je da uposlenike iz tih prodavnica "ponude" svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovinskim lancima", kazali su za Faktor.ba izvori bliski Vladi FBiH.

Nakon sastanka sa bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak je najavio da će firme kćerke u BiH zatvarati prodavnice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi. S tim u vezi je dodao kako je zatvoren prodajni objekat Velproa u Čitluku, ne govoreći jesu li radnici otpušteni i ako jesu, koliko ih je.

„Kako sam uspio saznati, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekat preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve službene informacije, jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika Agrokora s domaćim firmama. Recimo, niko me nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao sa bh. kompanijama. Ne zna zašto domaćim firmama nije stalo da i Komora BiH bude prisutna na tim sastancima", rekao je potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić.

Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović. „Sve što znamo o Velprou znamo iz medija, jer ta firma ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika Velproa u odnosu na ostala radnička udruženja. Što se tiče Konzuma, nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavnica, uputili smo pismo upravi ove firme kojim tražimo da nam se dostave informacije o broju prodavnica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla", rekla je Beširović.

Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika Agrokora u BiH sa domaćim firmama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 milijuna KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 milijuna maraka. U proteklom periodu Agrokorove firme su uspjele izmiriti 18 milijuna KM duga prema bh. kompanijama.