Komšić jedva našao Hrvata kojeg će kandidirati za državno predsjedništvo

Željko Komšić
Kako je od ranije javnosti poznato za člana bošnjačkog člana Predsjedništva kandidiran je Emir Suljagić, a iz reda hrvatskog naroda Anto Popović. Iako je ranije bilo najavljeno da će DF kandidirati izvjesnu Zoru Terzić-Šeremet za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, to se ipak nije dogodilo. Danas je priopćeno kako će umjesto Terzić-Šeremet, ipak kandidiran Anto Popović.

Predsjednik stranke Željko Komšić obznanio je kako je Terzić-Šeremet nakon kandidature dobila prijetnje, te su ona i njezina obitelj bili prinuđeni privremeno napustiti Livno, gdje žive, ali i BiH.

"Terzić-Šeremet je na sjednici Predsjedništva DF-a bila izabrana za našeg kandidata. U međuvremenu, kada je ta informacija objavljena, Terzić-Šeremet i cijela njena obitelj primili su ozbiljne prijetnje koje su takvog karaktera da su privremeno, dok se situacija ne smiri, napustili BiH. U tom trenutku smo morali tražiti drugog kandidata, jer je stav bio da idemo s dva kandidata upravo zbog toga da pokažemo da DF jeste stranka kojoj sutra nitko neće moći prigovoriti da podmeće Bošnjacima ili Hrvatima. To je nešto što sam ja osam godina nosio, to da sam podvala Hrvatima, pa da ne bi bilo ponovo isto, evo i hrvatski i bošnjački kandidat. Ja vjerujem u ove ljude, vjerujem da će među ovom dvojicom biti jedan, a najbolje bi bilo kad bi bila dvojica, izbornih pobjednika", kazao je Komšić.

Terzić-Šeremet, kako je ustvrdio komšić, nije jedina koja je imala prijetnje. Predsjednik DF-a kaže kako su članovi te stranke izloženi prijetnjama.

"Sjetite se samo da su Slavu Kukića pretukli onoga trenutka kada je objavio da će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva i da će se kandidirati u ime DF-a. Sada se dogodilo ovo sa Terzić-Šeremet", rekao je Komšić te dodao da u Hercegovini ima još članova DF-a koji su i na listama, koji su hrvatske nacionalnosti, a kojima su upućene prijetnje, pa su neki i odustali od kandidatura na ovim izborima.

Dodao je da će DF ustrajati u svom naumu, bez obzira na prijetnje, a prije svega će ustrajati u tome da je stranka koja želi predstavljati sve građane BiH.

"DF izlazi na izbore sa listama za sve razine vlasti, osim s kandidatom za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, jer mi tamo još uvijek nemamo razvijenu infrastrukturu, ali imamo članstvo. Također, mi vodimo računa o tome, kao i u Federaciji, da ljudi i infrastruktura prije svega moraju održavati neku vrstu multietničkog sastava BiH, pa i RS-a, šta god to značilo", kazao je Komšić.

Anto Popović je diplomirani psiholog u mirovini, također dolazi iz Livna, kao i Terzić-Šeremet.

Klix.ba