Komšić: Interese Hrvata zastupam bolje od Čovića

Veoma je teško ostvariti interese RS u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata, rekao je Dodik i dodao da u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

Sama činjenica da su gotovo sve općine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delegitimiran, kaže Dodik za ATV.

On ističe da Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani a to je najbliže tome da postoje samo Bosanci.

Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 tisuća pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske RS i zato je njemu razumljivo da čim se spomene nešto o tome da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše razgovarati o tome, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Komšić je u intervjuu za Klix.ba izjavio da Dodik želi da se svi vrate korak unatrag u suradnji s NATO-m, što je, po njemu, nedopustivo i nečuveno.

To je suština njegove politike i krize oko uspostave vlasti na razini Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Izazivat će blokadu sve dok se ne vratimo korak natrag u odnosima s NATO-m, rekao je Komšić.

Uslijedio je odgovor Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Interes Hrvata u BiH su NATO integracije. Taj interes zastupam najmanje deset puta bolje od Dodikovog prijatelja Čovića, koji javno poziva na odustajanje od MAP-a u korist formiranja Vijeća ministara bez usvajanja ANP-a i nastavka NATO integracija, kazao je Komšić, prenosi N1.

Dodik može samo još Čoviću držati lekcije o interesu Hrvata, meni ne može, poručio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran glasovima Bošnjaka.