Komisija odbila imenovanje Mlađena Božovića na mjesto ministra

Predstavnički dom PSBiH, Vijeće ministara BiH

Komisija Predstavničkog doma PSBiH za pripremu izbora Vijeća ministra BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Halid Genjac rekao je nakon sjednice da su četiri člana glasovala za davanje preporuke, četiri protiv, dok su dva člana bila suzdržana.

Dodao je da je on osobno bio suzdržan jer smatra da su potrebne dodatne konzultacije nakon odgovora koje su dobili od Božovića na sjednici.

– To u ovom trenutku ne znači da će SDA na sjednici Predstavničkog doma PSBiH biti suzdržana, niti da će biti protiv, ni da će glasovati za imenovanje Božovića – istaknuo je Genjac.
Centralna izborna komisija priopćila je 18. prosinca da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Božović, koji je predložen u ime Demokratskog narodnog saveza, prošao je i potrebne provjere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Predstavnički dom potvrdio je 23. prosinca imenovanje ostalih ministara u Vijeću ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u SIPA-i.