FOTO  Komemorirana 76. obljetnica mučeništva župnika Gospodnetića i više od 200 grahovskih katolika

bosansko grahovo, misa
Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka predvodio je pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren u zajedništvu s domaćim župnikom don Davorom Klečinom i župnim vikarom don Predragom Ivandićem.

Osim domaćih vjernika na misnom slavlju sudjelovala je i skupina vjernika iz Siverića kod Drniša koji su pjesmom animirali liturgiju.

U uvodnoj riječi župnik Klečina naglasio je da je vrlo važno da se vjernička zajednica molitveno okuplja o obljetnici stradanja na mjestima mučeništva svojih mučenika kako bi ih se otrglo od zaborava, nadahnjujući se ujedno na primjeru njihova života i stradanja, crpeći iz toga snagu za vlastiti život.

Naveo je da je za grahovske katolike važno očuvanje spomena ne samo na župnika Gospodnetića, nego i na brojne druge domaće vjernike koji su nedužni stradali, ističući posebno Anicu Barać, grahovsku „majku Makabejku", koja je zverski ubijena zajedno za svojih devetoro malodobne djece koncem srpnja 1941.

U svojoj propovijedi biskup Semren podsjetio je na riječi pape Franje, koji je imajući na umu mučenike, prilikom posjeta Sarajevu u lipnju 2015. rekao: „Nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne da se svetite, nego da stvarate mir", te naveo da su župnik don Juraj i njegovi vjernici išli Isusovim stopama dajući vlastite živote za svoje bližnje.

Pozvao je vjernike da poput najvećeg mučenika Isusa Krista znaju strpljivo prihvaćati žrtvu i svima iskazivati milosrdnu Božju ljubav, te da mole i za obraćenje neprijatelja Crkve ali i za jedinstvo među kršćanima.

„ Dopustimo Bogu da se nastani u nama, a mi u njemu, tada ćemo imati mjesta jedni za druge, kao što je to imao i sv. Stjepan za svoje ubojice, a ja se nadam i naši pokojnici, don Juraj i njegovi vjernici. Takve kršćane stvara Duh Sveti, Duh Kristov. Plod takve mučeničke jest i sv. Pavao - od progonitelja postade nezaustavljivi širitelj kršćanstva", naglasio je biskup Semren, te obodrio vjernike da po njima, koji su jedno s Kristom, svijet može biti pomiren.

„U nepomirenom svijetu: svijetu ratova, ravnodušnosti, mržnje, nemilosrdnosti - mi, kršćani, trebamo biti svjedoci pomirenog svijeta, svijeta gdje se živi jedno s drugim, gdje se poštuje drugoga, gdje se živi milosrđe i spram onih koji nas muče i ubijaju. Sami to ne možemo, ali ukoliko smo jedno s Kristom, možemo donositi pomirenje u svijet i stvarati pomireni svijet", istaknuo je biskup Semren, te pozvao vjernike da budu otvoreni Duhu Svetom, zahvalno čuvajući spomen na stradanje župnika Gospodnetića i njegovih vjernika.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu a završio u Zagrebu. Za svećenika Banjolučke biskupije je zaređen u Zagrebu, 26. lipnja 1938. godine.
U rodnom mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938. godine, a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.

Kao župnik Bosanskog Grahova - vrlo omiljen kod župljana ali poštovan i kod tadašnjeg pravoslavnog pučanstva - zvjerski je od četnika mučen i ubijen prvih dana nakon izbijanja partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 200 žena, djece i muškaraca, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Od prijeratnih oko 1000 vjernika župe Bos. Grahovo, kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ognjištima samo nekoliko desetaka. Većina zemlje i imovine grahovskih Hrvata je oteta, nacionalizirana i podijeljena lokalnom srpskom stanovništvu.

(Župa Grahovo)