Kome smetaju Hrvati u BIH???

. Nije uopće potrebno trošiti puno riječi o tome koliko je ovaj popis važan i prijeloman i to iz više razloga. Sama činjenica da je posljednji popis u BiH održan prije više od 20 godina, imajući u vidu ratna stradanja i velika kretanja i iseljavanja stanovnika unutar i izvan BiH, s nestrpljenjem iščekujemo rezultate i podatke iz najavljenog popisa kojim će se konačno i ozakoniti broj pripadnika pojedinog naroda, njihova nacionalnost i vjerska pripadnost, kao i ostali važni i vrijedni statistički podatci.

I sve bi to bio jedan uobičajeni demokratski proces bilo gdje u svijetu, osim u Bosni i Hercegovini gdje je sve postavljeno naglavačke, gdje su svi demokratski standardi i potezi narušeni, nabijeni nacionalizmom, unaprijed obezvrijeđeni i gotovo osuđeni na propast. Tako je nažalost bilo i ovaj put.
Polazimo od činjenice da u BiH žive tri jednakopravna, konstitutivna naroda, s potpuno identičnim pravima i obvezama. Nažalost jednakopravnost jednog naroda sustavno se i kontinuirano narušava, te se vrlo jasnim i evidentnim potezima političkih predstavnika ostalih dvaju naroda, pod protektoratom međunarodne zajednice, narušavaju i elementarna prava Hrvata u BiH.

Republika Hrvatska (RH) se i po Ustavu obvezala štititi prava i interese Hrvata izvan RH, na poseban način u BiH. Također, Republika Hrvatska je i kao jedna od strana potpisnica Daytonskog sporazuma dužna skrbiti o Hrvatima u BiH. S tim u vezi Državni ured za Hrvate izvan RH izdao je prije nekoliko dana naputak kojim, između ostalog, Hrvate u BiH pozivaju da se na predstojećem popisu izjasne kao pripadnici Hrvatskog naroda, koji govore hrvatskim jezikom, a katolike pozivaju na potvrđivanje svoje katoličke vjeroispovijesti, ni čime ne priječeći da se izjasne i drugačije ako to osjećaju. Međutim mnogobrojni zlobnici, „dušebrižnici", ovaj naputak su u potpunosti krivo protumačili i nazvali ga grubim zastrašivanjem, sijanjem straha i napetosti te raspirivanjem nacionalizma.

Pitamo se koga to sadržaj spomenutog naputka zastrašuje, ako Hrvata u BiH poziva da se izjasni Hrvatom i kome se sije strah ako se katolika poziva da javno posvjedoči svoju vjeru? Zar je grijeh, ili kako kažu - nacionalizam, ako pripadnik konstitutivnog naroda javno prizna da se služi svojim jezikom na koji, usput rečeno, po svim zakonima i odredbama ima potpuno pravo? Zbog čega bi to jednom narodu trebalo zabraniti ono što se pripadnicima drugih naroda dozvoljava? Ne tako davno muslimanski vjerski poglavari pozivali su muslimane za vrijeme popisa u Crnoj Gori da odlučno istaknu nacionalnost - Bošnjak, vjera - islam, jezik - bosanski. Sličnih poziva i preporuka bilo je i kod aktualnog popisa u BiH. Neki medijski izvori su prenijeli i poziv vehabijama da se za vrijeme popisa isele iz BiH kako bi se prikazao manji broj od stvarnog stanja. Zar i takvi pozivi i preporuke nisu nacionalizam, zastrašivanje, prikrivanje i strah? Zbog čega spomenuti „dušebrižnici" i tada nisu reagirali? Odakle tim istim „dušebrižnicima" legitimitet govoriti u ime Hrvata iz BiH?

Radi svega navedenog preporuku Državnog ureda iz Hrvatske ne smatramo ni po čemu nacionalističkom i zastrašujućom, nego potpuno normalnom preporukom prema pripadnicima vlastitog naroda.
Smatramo također da je predstojeći popis vrlo važan, prije svega demokratski događaj, kojim će svaki narod (pa tako i hrvatski) doprinijeti jednakopravnosti i konstitutIvnosti svog naroda. Stoga, HKZ Troplet daje potporu Državnom uredu u njegovom djelovanju i pridružujemo se njegovom pozivu i preporukama.

O rezultatima popisa ovisi budućnost i položaj svih naroda koji žive na području BiH (pa tako i hrvatskog). Mislimo da je vrijeme da se napetosti spuste na zemlju, da ovaj popis ne prouzroči neki novi „rat" na ovim prostorima nego da bude prilog miru, suživotu i budućnosti suverene i moderne BiH u kojoj s jednakim pravima i obvezama žive sva tri konstitutivna naroda s pripadnicima ostalih naroda i manjina.

Pozivamo sve stanovnike i građane BiH, na poseban način Hrvate, da sudjeluju u popisu i time dadnu svoj prilog demokratizaciji BiH, ali i iskažu privrženost vlastitom narodu, vjeri i materinjem jeziku. Pozivamo i one Hrvate koji trenutno zbog svojih privatnih ili poslovnih obveza izbivaju iz BiH a u istoj imaju prebivalište, da također sudjeluju u popisu i time doprinesu stvarnom broju BiH Hrvata. A oni koji su se samo radi osobne koristi i raznih povlastica izjašnjavali Hrvatima neka snose moguće posljedice radi davanja lažnih podataka i krivog izjašnjavanja.

Samo na taj način, potpunom slobodom izjašnjavanja u svakom smislu, poštujući prava drugoga ali istovremeno njegujući i braneći svoju povijest i prisutnost na ovim prostorima dajemo vlastiti doprinos budućnosti, prosperitetu, miru i demokraciji u Bosni i Hercegovini i u regiji.

UO HKZ TROPLET