Komarica upozorio na smanjenje broja Hrvata u BiH

...nejednakošću, pravnom nesigurnošću i gospodarskim problemima, prenosi KTA.

"Na žalost, sa završetkom prošle godine nastavljen je negativni trend. Zabilježili smo pad broja Hrvata katolika u odnosu na godinu dana ranije u svim biskupijama pa tako i ovdje u biskupiji u Mostaru gdje je to ipak manje izraženo", rekao je biskup Komarica.
Pri tome je rekao kako su biskupije provele svojevrsni popis na temelju blagoslovakuća potkraj prošle godine ne iznoseći brojke o stanju Hrvata katolika.

"Mortalitet je daleko veći u svim župama, a nestajanju Hrvata katolika pogoduje nejednakost, pravna nesigurnost i ekonomska nestabilnost", dodao je banjolučki biskup.

Po njegovim riječima te dramatične informacije s osobitom pozornošu prati Sveta Stolica i papa osobno.

"Drago mi je da nas čuje Papa, ali bi bili i sretniji da nas čuju domaći političari i da se time pozabave", rekao je Komarica.

Među većim problemima ocijenio je što se ne dopušta povratak prognanika. Samo u posljednjih dvadeset dana primio je čak 600 zahtjeva za povratak svojim prijeratnim ognjištima.

"Zahtjevi dolaze biskupu zato što vjerojatno ljudi vjeruju da im ja mogu lakše pomoći. Bio bih sretniji da zahtjevi stižu ministarstvima i predstavnicima vlasti", rekao je biskup Komarica.

Po njegovim riječima nedavno je razgovarao i s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Borisom Špremom te s voditeljicom ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Darijom Krstičević, koji su obećali snažniju potporu procesu povratka Hrvata katolika u BiH.