Komarica pozvao Hrvatsku da podupre povratak Hrvata u BiH

Kako je priopćeno iz Tiskovne agencije Banjolučke biskupije (TABB) biskup Komarica je upoznao konzulicu Jevak s "dramatičnim činjenicama s kojima se susreću domaći Hrvati, kao i s mogućnostima da Vlada Republike Hrvatske učinkovitije pruži prijeko potrebna politička, pravna i materijalna rješenja".

"Dodao je kako mu je poznato da je državno vodstvo RH obećalo i predstavnicima Svete Stolice veću i učinkovitiju pomoć Hrvatima iz BiH koji su doista u teškoj situaciji boreći se godinama za svoju budućnost u rodnome kraju", navodi TABB.

Sugovornici su razmijenili stajališta te zajednički ocijenili da Hrvati koji žive u Banjoj Luci i okolici imaju problema da se vrate u svoj rodni.

Zajednički su utvrdili da se ti ljudi žale kako se nemaju komu obratiti od lokalnih političkih dužnosnika, te najčešće dolaze tražiti pomoć pravnu ili materijalnu u crkvene institucije ili u generalni konzulat Republike Hrvatske.

Komarica i Jevak su razgovarali i o potrebi da se prognani Hrvati bolje upoznaju kako se prijaviti na javni poziv za pomoć u obnovi njihovih porušenih domova u sklopu regionalnog programa zbrinjavanja.