Koji su visoki dužnosnici iz BiH umiješani u organiziranje prostitucije?

Naša zemlja dobila je "crnu ocjenu" - okvalificirana je kao "izvor, odredište i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su žrtve seksualne trgovine ljudima i prisilnog rada".

Žrtve kao prijestupnici

Kao reakcija na američko izvješće, od bh. vlasti stigla je samo - nepodnošljiva šutnja. State Department je konstatirao da vlasti BiH ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali "ulažu napore".
- Žene su žrtve trgovine unutar BiH radi seksualnog iskorištavanja na privatnim adresama, u motelima i na benzinskim postajama - kaže se u izvješću i dodaje:
- Žene iz Srbije, Bugarske, Njemačke i Ukrajine izložene su trgovini ljudima unutar zemlje, a žene iz BiH su žrtve seksualne trgovine ljudima i prisilnog rada u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Azerbajdžanu, Hrvatskoj, Španjolskoj, Italiji i ostalim europskim državama.
Da trgovina ljudima i organizirana prostitucija u BiH i dalje "cvjetaju", nije nikakva tajna, a posebno je to, moglo bi se reći do u detalje, poznato policijskim i sigurnosnim službama. Ne bez razloga, State Department upozorava na umiješanost policije u organiziranje prostitucije uz naglasak da se s maloljetnim osobama koje su žrtve seksualnog iskorištavanja postupa kao s - prijestupnicima!
Prije deset godina u BiH su službeno zatvoreni svi bordeli, a bilo ih je na tisuće. Organizatori prostitucije, koji godišnje obrću milijune maraka, brzo su se snašli - biznis su prebacili u iznajmljene stanove, u motele i hotele, s kojima se kontakti ostvaruju šifrirano, pa čak i na benzinske postaje.

Odlučno u istrage

Prije nekoliko mjeseci u Banjoj Luci je provedena policijska akcija pod kodnim imenom "Kubikus" i tada je otkriven čitav lanac dobro organizirane prostitucije u hotelima.
Tada su među prostitutkama otkrivene i pojedine službenice u institucijama Republike Srpske i institucijama BiH koje su za svoje usluge naplaćivale od 100 do 150 maraka za pola sata. Utvrđeno je da su neke od njih i ovisnice o kokainu. Došlo se do imena njihovih klijenata, uglavnom bogatih biznismena i moćnih dužnosnika raznih razina vlasti, ali ona nisu objavljena "u interesu istrage".

Nedavno je na suđenju Milutinu Tomiću, optuženom za organiziranje prostitucije, u banjolučkom Osnovnom sudu svjedočila Adisa Šišić, prostitutka iz Žepča. Kazala je da je usluge pružala u motelu "Odmor" zajedno s jednom Moldavkom i otvoreno ispričala da je policijskom inspektoru Ognjenu Kosu morala svakog dana davati po 100 maraka da je on ne bi tukao i da bi imala njegovu zaštitu.
State Department zatražio je od vlasti BiH da odlučno krenu u istragu o seksualnoj trgovini ljudima i prisilnom radu uz kazneni progon i kažnjavanje odgovornih. Također je zatraženo hitno harmoniziranje entitetskih zakona o trgovini ljudima i njihovo usklađivanje s međunarodnim standardima.

I to nije sve. U svojim preporukama bh. vlastima State Department, svakako nimalo slučajno, ističe da je nužno istražiti i kazneno goniti dužnosnike umiješane u trgovinu ljudima, odnosno organiziranje prostitucije. Po logici stvari, to upućuje na zaključak da bi Amerikanci mogli imati informacije o dužnosnicima u BiH koji su umiješani u ta teška kaznena djela. Istraga i procesuiranje su na domaćim vlastima.

Dnevni list