Koga štiti sud BiH?

sud, pretres, pritvor, tužiteljstvo, Milan Matković, pritvor, tužiteljstvo, sud bih, UNO BiH, Čitluk, pritvor, napad na službenu osobu
Iz ove stranke podsjećaju kako je ranije, nakon izjave ratnog načelnika Bugojna Dževada Mlaće: "Ne smijemo imati zvanično zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira", njegove svjedočenje prekinuto kako bi mu se dodijelio pravni savjetnik, a da je Sud na isti način postupio nakon što je Selmo Cikotić, koji je 1993. obnašao dužnost zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu, na sudu izjavio da su ratni zarobljenici u Bugojnu povremeno bili korišteni kao "radna snaga".

"Pitamo se koga štiti Sud BiH i Odjeljenje za ratne zločine prekidajući suđenja i dodjeljujući 'pravne savjetnike' odgovornima za počinjene ratnih zločina. Štiti li time Sud ratni zločin!? Ako jeste i on je sudionik toga istoga ratnog zločina", navodi se priopćenju.

Srednjobosanski HDZ BiH pozvao je glavnog tužitelja Haaškog suda Serga Brammertza da prekine ovakvu praksu Suda BiH, te da pokrene postupak sankcioniranja članova Sudskog vijeća i Tužiteljstva BiH, kao i žurnog okončanja na pravu utemeljenog procesa.

"Uvjereni da su istina i pravda dostižni te da ratni zločin nema zastare, a u ime istine i pravde, koja bi rasvijetlila sudbinu odvedenih i nestalih Hrvata Bugojna, ponovno očekujemo vaše odgovore. Ako Sud žrtvama ne može dodijeliti 'pravnog savjetnika' najmanje što su zaslužili je PRAVDA!", navodi se na kraju priopćenja za javnost Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna.

(Fena)