Koalicija HDZ-SDA-SNSD ili neviđena kriza u BiH?

Milorad Dodik
"Ima da se formira vlast, i ja bih preporučio gospodinu Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će da predstavljaju druge stranke. Dobit će proporcionalno onoliko koliko je dobio u Parlamentu. Ništa više od toga", rekao je Izetbegović, piše N1.

Manje direktan, predsjednik HDZ-a BIH poručuje da će s Bošnjacima nastaviti zajednički raditi.

"Ova naša potpora je bila toliko dominantna unutar hrvatskog glasačkog tijela, ona će uveliko prijeći 80% podrške hrvatskog glasačkog tijela, to nam onda daje za pravo da zajedno s našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost, i da li je to moguće na ovakav način", poruka je Dragana Čovića.

Sličan omjer snaga bio je i na prošlim izborima. Kao i 2014., i jučer građani su najveće povjerenje u RS dali SNSD-u. Nakon prošlih izbora, iako su vođeni pregovori u vlast nije ušao SNSD već koalicija okupljena oko Saveza za promjene. Ovaj put, Dodik poručuje, najveće stranke treba da formiraju vlast.

"Principijelno, oni koji dobiju većinu u svom narodu, bi trebali da uđu u vlast i da se tako, osjećamo tako-odgovornijim za poslove koje tamo budemo radili", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako vodeće stranke postignu dogovor SNSD-u će biti potreban koalicioni partner. Prema do sada poznatim rezultatima u Parlament BiH ulaze DNS i SP, ali i trenutno vladajući SDS, te PDP. Ni SDA i HDZ ne bi mogli sami formirati vlast, a u slučaju dogovora izbor će biti između SDP, DF, SBB, PDA, HDZ 1990, A-SDA, Naše stranke, a moguće i Nezavisni bloka koji su prešli cenzus.

"Ono što vam ja mogu garantirati, a mislim da smo to i dokazali, nećemo praviti nikakve matematičke koalicije, da će nam biti u interesu samo projekti koji mogu donijeti interes BiH i njenim građanima", rekao je Željko Komšić, lider DF-a.

"SBB će biti vrlo precizna, vrlo konstruktivna opozicija, i mislim da ćemo dati značajan doprinos razvoju političkog života BiH", kazao je Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Formiranje vlasti na državnom nivou, bar što se tiče FBiH, po pravilu je uvjetovano je formiranjem koalicije u Parlamentu FBiH, što je sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, teško bez dogovora SDA-HDZ-BiH.