Knjiga Nasera Orića potvrdila da se manipuliralo brojem žrtava u Srebrenici

Ovaj list navodi da je Orić u knjizi naveo imena boraca koji su pokopani u Memorijalnom centru Potočari, iako su oni poginuli u borbama 1992. i 1993. godine, dodajući da su u Potočarima, iako nisu žrtve genocida, sahranjeni Redžo Turković, Juso Siručić i Elvir Alić.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović rekao je da je ovo nastavak odmotavanja klupka obmana kada je riječ o razmjerama zločina koji su, bez ikakve sumnje, nad Bošnjacima počinile vojne i policijske jedinice Republike Srpske /RS/ u srpnju 1995. godine.

- Mi ne negiramo da se dogodio zločin, koji se ničim ne može opravdati, ali uporno radimo na utvrđivanju stvarnog broja njegovih žrtava, rekao je Velimirović, prenosi Srna.

On je dodao da je prošle godine ravnatelj sarajevskog Istraživačko - dokumentacionog centra Mirsad Tokača objelodanio da se na spisku stradalih srebreničkih Bošnjaka nalazi 500 osoba za koje je utvrđeno da su živi.

"Politika" podsjeća da je prošle godine pisala o slučaju Admire Sejdić, koja se vodi na spisku nestalih 12. srpnja 1995. godine i koja je rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici u veljači 2008. godine proglašena mrtvom. Međutim, ispostavilo se da ona živi u Arilju, gdje se udala i promijenila ime.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je ranije da predstavnici domaćih i međunarodnih institucija koje se bave ratnim zločinima moraju dati odgovor na pitanje kako je Orić u knjizi, koju je objavio prije 1995. godine, pisao "o genocidu nad Bošnjacima".

Ona je pozvala sve institucije i organizacije da se što hitnije pozabave spiskom od 1 333 "poginulih građana tijekom rata, prema evidenciji Komisije za praćenje ratnih stradanja", koji je Orić objavio u toj knjizi i da kažu kako je moguće da u Memorijalnom centru u Potočarima budu sahranjeni Bošnjaci koji su poginuli u napadima na srpska sela na teritoriju Srebrenice i Bratunca.