Kladionice državi duguju više od 36 milijuna maraka

Kladionice državi duguju više od 36 milijuna maraka
Komentirajući međusobne optužbe ministra financija FBiH i direktora Porezne uprave FBiH koji su prošlih dana jedan na drugog prebacivali odgovornost za nenaplaćivanje 36 miliona KM poreza kladionicama, Vatrić kaže da Porezna uprava mora iskoristiti sve zakonske mehanizme kako bi dug naplatila. Prema informacijama iz Porezne uprave FBiH, ovaj dug biće znatno veći s obzirom da je informacija o dugu od 36 miliona KM stara već dvije godine, pišu "Nezavisne novine". Ante Čolak, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da ovaj problem može biti riješen jedino izmjenom zakona koji reguliraju ovu oblast, jer su sadašnji zakoni kriminalni.Ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda ranije je tvrdio da nema mehanizme da blokira naplatu poreza od kladionica te javno pozvao Poreznu upravu da naplati višemilijunski dug po ovom osnovu.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, objašnjava da Uprava sada ne može naplatiti porez, jer za to nema uporište u zakonu, pošto se, prema Zakonu o poreznoj upravi, ne može naplatiti dug niti donijeti rješenje o prinudnoj naplati sve dok traje žalbeni proces.

Podsjećajući da se na rješenje inspektora Porezne uprave Ministarstvu financija FBiH prije dvije godine žalilo 12 kladionica, Arifović je rekao da žalba odlaže izvršenje rješenja i sve dok ne budu riješene, obaveze kladionica nisu konačne i ne mogu biti naplaćene.

On je naglasio i da Porezna uprava FBiH nema uvid u dnevni promet kladionica, osim Lutrije BiH, jer nisu uvezane sa Upravom.

Nezavisne