Kinezi "zagrizli" i za autoceste u BiH

Kineske tvrtke uz potporu svoje Izvozne banke uveliko su u pregovorima o izgradnji autoceste Bar- Boljare u Crnoj Gori. Ovoga tjedna svoje namjere uključivanja u gradnju autocesta obznanili su i u Srbiji, a premijer RS, Aleksandar Džombić, jučer je obznanio kako Kinezi žele graditi i u Bosni i Hercegovini prenosi Poslovni portal ba.

Kineska državna kompanija za izgradnju cesta i mostova zainteresirana je za izgradnju svih dionica autocesta u Republici Srpskoj (RS), a spremna je pristati u radove uključiti i domaće izvođače i dobavljače do 50 posto, izjavio je Srni predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

Kineske tvrtke ne žele biti partneri u izgradnji autoceta niti preuzimati udjele u koncesijama, već samo izvođači koji mogu usigurati finacijsku potporu svoje Izvozne banke.

“Oni su i dalje zaiteresirani za mrežu autocesta u RS. Nude financijsku potporu svoje Izvozne banke. Uvjet je, kao i kod svih drugih kredita razvojnih banaka, koristiti robu, opremu i izvođače iz te zemlje. Međutim, u završnim razgovorima su nam ponudili da do 50% sudjeluju i domaće tvrtke”, pojasnio je Džombić.

Izaslanstvo Vlade RS na čelu sa premijerom Džombićem, te ministrima prometa i veza Nedeljkom Čubrilovićem i industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem u nedjelju putuje u sedmodnevi posjet Kini.