Kinezi i Talijani podijelili Drinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik usuglasio je u Rimu s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem kako će financijsku konstrukciju izgradnje hidroenergetskog sustava Srednja Drina osigurati talijanska Vlada.

"Na bazi zajedničkog poduzeća koje će biti formirano bit će urađeni zajednički projekti. RS će dijelom biti suvlasnik zajedničkog poduzeća", rekao je Dodik.

Poslovni portal.ba
podsjetio je danas na značajke i vrijednosti investicija oba velika hidroenergetska projekta na Drini.

U projekt izgradnje hidroenergetskog sustava Srednja Drina uključene su RS, Italija i Srbija. Početak realizacije očekuje se za dvije godine, a vrijednost investicije procijenjena je na 830 milijuna eura (oko 1,6 milijardi KM).

Predloženo rješenje podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane u kaskadi - Dubravica, Tegare i Rogačica, ukupne instalirane snage 321,45 MW s prosječnom godišnjom proizvodnjom struje od oko 1.200 GWh.

Elektroprivrede Republike Srpske i Srbije u rujnu prošle godine zaključile su sporazum o zajedničkoj izradi studije opravdanosti s idejnim projektom, a preliminarni sporazum o suradnji na projektu sklopili su EPS i talijanska Seci Energija.

Izaslanstvo kineske China National Electric Engineering Co. (CNEEC) potvrdilo je prošloga tjedna ranije najavljivano zanimanje za izgradnju hidroelektrana u RS. CNEEC se želi uključiti u energetske projekte u RS, a posebice u izgradnju hidroenergetskog sustava Gornja Drina za koji će Vlada RS uskoro raspisati natječaj.

Projekat HES Gornja Drina predviđa izgradnju četiri hidroelektrane - Buk Bijela niska, Foča, Paunci i Sutjeska, instalirane snage od 238 MW procijenjene investicijske vrijednosti od milijardu KM.