Kaznena prijava protiv Jerke Lijanovića bit će dopunjena

premijera Nermina Nikšića i održali jučer nastavak 76. sjednice Vlade FBiH čija je legalnost vrlo upitna.

Nisu se odazvali

Na Lijanovićev poziv za sjednicu nisu se odazvali premijer Nikšić i ministri iz SDP-a, a skoro je sigurno da će ignorirati i novi Lijanovićev poziv za nastavak ove sjednice koju je dopremijer zakazao za 8. travnja. 
Iz Nikšićevog ureda su jučer još jednom upozorili Lijanovića da će zbog njegovog potpisivanja dokumenata, za koja nije ovlašten, već podnesena kaznena prijava samo biti proširena i dopunjena. Lijanović je, naime, jučer potpisao odluku o izmjenama poslovnika o radu Vlade, poručujući kako očekuje što skoriju objavu u Službenim novinama, kako bi i u slučaju daljnjeg izostanka SDP-ovih članova Vlada Federacije „mogla raditi". Objašnjavajući što je jučerašnji nastavak 76. sjednice prekinuo prije završetka, Lijanović je rekao da je u preostalom dnevnom redu dosta točaka o kojima izvjestitelji trebaju biti SDP-ovi ministri. - Dajemo još jedan rok SDP-u da do ponedjeljka do 14 sati razmotri svoj odnos prema Vladi i pridruže nam se. Ako ne dođu, mi nastavljamo rad. Nas je imenovao predsjednik Federacije uz suglasnost potpredsjednika i ako nas on razriješi, nećemo dalje raditi, kazao je Lijanović.

Federacija u kaosu

Očito je da FBiH tone u sve veći kaos i bezvlašće, a da se stvara privid kako Vlada, kao tijelo izvršne vlasti, "normalno funkcionira". Da je situacija daleko od normalne, govori i najava ministra financija Ante Krajine o mogućem kašnjenju isplata proračunskim korisnicima. Tu su i brojni štrajkovi i prijetnje prosvjedima, za koje sadašnja Vlada nema kapaciteta kako bi ih rješavala. Vlada FBiH praktično ne funkcionira već 10 mjeseci, a njen potpuni raspad dogodio se prije mjesec dana kada se ona i fizički podijelila. Još se ne nazire rješenje.

Vecernji.ba