Katastrofalni rezultati rada Federalne Vlade na odlasku

Tijekom prosvjeda ispred zgrade Vlade FBiH u travnju prošle godine , koje su organizirala federalna boračka udruženja, zabilježeni su najveći neredi u kojima je pričinjena velika materijalna šteta, a 10 osoba je uhićeno.


Osim bivših boraca, prosvjedovali su i radnici brojnih poduzeća kojima nisu redovno isplaćivane plaće i uplaćivan radni staž, zbog čega ne mogu u mirovinu.

Ekonomski analitičar Žarko Papić ocjenjuje da je za četverogodišnjeg mandata Vlade FBiH vođena katastrofalno loša politika.

"U socijalnom sektoru napravljena je socijalno-politička, politikantska katastrofalna greška. Kada je riječ o ekonomiji, govorim o potpunom nerazumijevanju, nesvijesti što je realna ekonomska situacija u Federaciji i u svijetu", rekao je Papić za Radio Slobodnu Europu.

Prema riječima Fikreta Čauševića, profesora na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, način borbe protiv recesije, odnosno izlaska iz recesije, nije bio adekvatan, posebno kada se govori o Vladi premijera Mustafe Mujezinovića.

Radom Vlade nisu zadovoljni ni u federalnom sindikatu čiji predsjednik Ismet Bajramović upozorava da zapošljavanja radnika nije bilo, dok otpuštanja nije manjkalo.

Bajramović navodi da 43 posto nezaposlenog stanovništva živi na teritoriji Federacije BiH i da je, umjesto gospodarskog oporavka, došlo do još većeg urušavanja realnog sektora industrije i gospodarstva.

Radio Slobodna Europa konstatira da su osim katastrofalnog stanja u gospodarstvu protekli mandatni period Vladu FBiH, koju su vodili prvo Nedžad Branković, a potom Mustafa Mujezinović, potresale i političke afere.

Novoj Vladi Federacije, koja još nije izabrana, prethodna ostavlja dug veći od 90 milijuna eura prema Mirovinskom fondu i sedam milijuna eura prema nezaposlenim demobiliziranim borcima, kao pomoć županijskim upravama za zapošljavanje i dug socijalnim

Izvor:Srna