Katastrofalan učinak vlasti HNŽ-a u protekle četiri godine

Srećko Boras, Vlada HNŽ-a

...mandata , obilježile su cijeli mandat aktualne garniture vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kazala  glasnogovornica Centra civilnih inicijativa Majda Behrem Stojan.

Navela je da je Vlada, na čije se konstituiranje čekalo skoro godinu dana, za cijelo mandatno razdoblje uspjela realizirati tek 35 posto mjera planiranih programom rada te samo 9 posto donesenih zakona, što je po njezinom mišljenju, katastrofalno.

"O kojem stupnju neučinkovitosti je riječ najbolje govori podatak da bi Vladi HNŽ-a trebao još jedan mandat da realiziraju planirane, a do sada nerealizirane aktivnosti, dok bi za realizaciju planiranih zakona od građana ove županije trebali dobiti još 9 godina povjerenja", kazala je glasnogovornica CCI-ija, dodavši da ni skoro 30 000 nezaposlenih na tom području nije motiviralo zastupnike HNŽ-a da ulože minimalne napore kako bi uozbiljili svoj odnos prema problemima koje čine svakodnevnicu građana ove županije.

Behrem Stojanov je istaknula kako Skupština HNŽ-a od samog početka svog mandata spada među one županijske skupštine s najmanjim brojem sjednica i razmatranih točaka dnevnog reda.

"Ukupno su održali tek 28 sjednica te usvojili samo 33 zakona", kazala je glasnogovornica CCI-a, ironično navodeći da se Skupština "nije uspjela ni sastati u svako godišnje doba, a bit će upamćena i po tri godine rada bez usvojenog programa rada".

"Baš kako su i započeli svoj mandat, Vlada i Skupština HNŽ-a ga namjeravaju i završiti – katastrofalno", konstatirala je Behrem Stojanov te navela da Vlada HNŽ-a ima čak 3 ministarstva s 0 posto realizacije zakonodavnih aktivnosti za mandatno razdoblje. To su Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Po riječima člana monitoring tima CCI–ija Alenke Ban, sva tri ministra koja su vodila ta ministarstva kandidirali su za predstojeće izbore.

"Boris Babić SNSD, sada je na listi HDZ-a 1990 za Skupštinu HNŽ-a, Vesna Pinjuh HSP, sada je na listi HDZ-a BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH i Luka Faletar HDZ 1990, sada na listi HDZ-a 1990 za Skupštinu HNŽ-a", kazala je Ban, te istaknula da je građanima važno da znaju i to kako se 60 posto zastupnika iz sadašnje Skupštine HNŽ-a ponovno našlo na kandidacijskim listama.

Ban je dodala da su profesionalni zastupnici u Skupštini HNŽ-a tijekom ovog mandata zaradili od 100 000 do 160 000 KM.

Što se tiče uspješnijih ministarstva u Vladi HNŽ, Ban je navela Ministarstvo unutarnjih poslova (ministar Zoran Krešić, HDZ 1990) sa 66 posto, te Ministarstvo financija (ministar Semin Borić, SDA) sa 61 posto realiziranih planiranih aktivnosti, a od skupštinskih zastupnika istaknula je Anera Žuljevića iz SDP-a koji je postavio 31 zastupničko pitanje, te često sudjelovao u skupštinskim raspravama.