Kardinal Vinko Puljić: Promijenite Ustav i Izborni zakon kako bi Hrvati bili ravnopravni

misa, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, izbori, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Vinko Puljić, nadbiskupija, Sarajevo, deložacija, krizma, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, travanjski paket, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Kardinal Vinko Puljić, Hrvati u BIH, bosanska posavina, Kardinal Vinko Puljić, Sveta misa, Kardinal Vinko Puljić, paoča, vrhbosanska nadbiskupija, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanska nadbiskupija, Ratko Perić, polnoćka, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Božić, polnoćka, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Uskrs, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, blagdan svi sveti, Svi sveti, Dan mrtvih, kardinal puljić, vrhbos
Tijekom prošlodnevnih više susreta u Washingtonu i New Yorku s dužnosnicima američke administracije, diplomatima i predstavnicima Katoličke crkve vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je da su Hrvati u BiH u podređenom položaju te je zatražio promjenu Ustava i Izbornog zakona kako bi Hrvati bili u stanju birati svoje predstavnike u vlasti, što su poduprli njegovi sugovornici, objavili su iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

U razgovoru u utorak s voditeljicom protokola State Departmenta Capriciom Penavic Marshall, kardinal je ukazao na probleme s kojima se suočavaju Hrvati, kao najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH te je ‘naglasio potrebu promjene dosadašnjeg Ustava BiH, Izbornog zakona, a sve radi jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH'.

"Gospođa Penavic Marshall je pozorno saslušala kardinala Puljića te istaknula da bi problem jednakopravnosti Hrvata trebalo što hitnije riješiti te da joj je i osobno stalo do rješenja toga problema, a osobito zato što su i njezini roditelji došli u Sjedinjene Američke Države iz Bosne i Hercegovine", navodi KTA. Kardinal Puljić je u Arlingtonu u Virginiji održao molitveni doručak s američkim kongresnicima i akreditiranim veleposlanicima u Washingtonu D.C. koje je također izvijestio o nužnoj potrebi preuređenja civilne vlasti i uprave u državi ‘koja po trenutačnoj ustavnoj platformi ne funkcionira kao jednakopravna država triju konstitutivnih naroda'.

Kongresnici i veleposlanici iskazali su zanimanje za kardinalovo izlaganja te spremnost pomoći da se stanje u BiH normalizira. Pastir Crkve bosanskohercegovačkih Hrvata katolika se u veleposlanstvu u Washingtonu susreo i sa zamjenikom veleposlanika RH i otpravnikom poslova Vicom Skračićem kojega je također izvijestio o teškom položaju Hrvata u BiH.

U ponedjeljak je, kako izvješćuje KTA, kardinal Puljić u hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila, Metoda i Rafaela u New Yorku održao susret s bosanskohercegovačkim i hrvatskim predstavnicima pri UN-u. Ponovio je potrebu revizije Daytona u pravcu izgradnje jednakosti Hrvata te je ukazao na dramatičan položaj ovoga naroda.

Naglasio je da je u BiH prepolovljen broj Hrvata katolika. 
Generalni konzul RH Marijan Gubić zajedno s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u Rankom Vilićem podržao je kardinalovo zauzimanje za hrvatski korpus u BiH i traženje njegovih prava koja mu povijesno, zemljopisno, sociološki i politički pripadaju kao konstitutivnom, jednakopravnom, autentičnom narodu. 
I veleposlanik BiH pri UN-u Ivan Barbalić složio se s nezavidnim položajem Hrvata u BiH i istaknuo da je za opstanak europske BiH nužan preduvjet njezina povijesna multietničnost.