Kardinal Vinko Puljić: Promijenite Ustav i Izborni zakon kako bi Hrvati bili ravnopravni

Kardinal Vinko Puljić: Promijenite Ustav i Izborni zakon kako bi Hrvati bili ravnopravni
Tijekom prošlodnevnih više susreta u Washingtonu i New Yorku s dužnosnicima američke administracije, diplomatima i predstavnicima Katoličke crkve vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je da su Hrvati u BiH u podređenom položaju te je zatražio promjenu Ustava i Izbornog zakona kako bi Hrvati bili u stanju birati svoje predstavnike u vlasti, što su poduprli njegovi sugovornici, objavili su iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

U razgovoru u utorak s voditeljicom protokola State Departmenta Capriciom Penavic Marshall, kardinal je ukazao na probleme s kojima se suočavaju Hrvati, kao najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH te je ‘naglasio potrebu promjene dosadašnjeg Ustava BiH, Izbornog zakona, a sve radi jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH'.

"Gospođa Penavic Marshall je pozorno saslušala kardinala Puljića te istaknula da bi problem jednakopravnosti Hrvata trebalo što hitnije riješiti te da joj je i osobno stalo do rješenja toga problema, a osobito zato što su i njezini roditelji došli u Sjedinjene Američke Države iz Bosne i Hercegovine", navodi KTA. Kardinal Puljić je u Arlingtonu u Virginiji održao molitveni doručak s američkim kongresnicima i akreditiranim veleposlanicima u Washingtonu D.C. koje je također izvijestio o nužnoj potrebi preuređenja civilne vlasti i uprave u državi ‘koja po trenutačnoj ustavnoj platformi ne funkcionira kao jednakopravna država triju konstitutivnih naroda'.

Kongresnici i veleposlanici iskazali su zanimanje za kardinalovo izlaganja te spremnost pomoći da se stanje u BiH normalizira. Pastir Crkve bosanskohercegovačkih Hrvata katolika se u veleposlanstvu u Washingtonu susreo i sa zamjenikom veleposlanika RH i otpravnikom poslova Vicom Skračićem kojega je također izvijestio o teškom položaju Hrvata u BiH.

U ponedjeljak je, kako izvješćuje KTA, kardinal Puljić u hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila, Metoda i Rafaela u New Yorku održao susret s bosanskohercegovačkim i hrvatskim predstavnicima pri UN-u. Ponovio je potrebu revizije Daytona u pravcu izgradnje jednakosti Hrvata te je ukazao na dramatičan položaj ovoga naroda.

Naglasio je da je u BiH prepolovljen broj Hrvata katolika. 
Generalni konzul RH Marijan Gubić zajedno s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u Rankom Vilićem podržao je kardinalovo zauzimanje za hrvatski korpus u BiH i traženje njegovih prava koja mu povijesno, zemljopisno, sociološki i politički pripadaju kao konstitutivnom, jednakopravnom, autentičnom narodu. 
I veleposlanik BiH pri UN-u Ivan Barbalić složio se s nezavidnim položajem Hrvata u BiH i istaknuo da je za opstanak europske BiH nužan preduvjet njezina povijesna multietničnost.