Kardinal Puljić: Vrhbosanska nadbiskupija 1991. imala 528.000 katolika, a danas ih manje od 200.000.

misa, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, izbori, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Vinko Puljić, nadbiskupija, Sarajevo, deložacija, krizma, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, travanjski paket, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Kardinal Vinko Puljić, Hrvati u BIH, bosanska posavina, Kardinal Vinko Puljić, Sveta misa, Kardinal Vinko Puljić, paoča, vrhbosanska nadbiskupija, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanska nadbiskupija, Ratko Perić, polnoćka, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Božić, polnoćka, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Uskrs, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, blagdan svi sveti, Svi sveti, Dan mrtvih, kardinal puljić, vrhbos
...predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Bećirovića i kardinala Vinka Puljića. Puljić je u izjavi za medije nakon sastanka istakao da je Bećirovića informirao o položaju Crkve te dodao da bi bilo dobro da se napravi institucija koja bi provodila Zakon o vjerskim pravima i slobodama i gdje bi se predstavnici vjerskih institucija mogli obratiti za eventualno rješenje određenih problema, javlja Fena.

"Zakonske regulative iz ove oblasti su dobro postavljene samo ih treba provesti", kazao je Puljić.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnoj političkoj situaciji, a Puljić je podsjetio na rješenje koje je Crkva ponudila prije nekoliko godina, a koje se odnosi na novo teritorijalno ustrojstvo BiH na principu četiriju ekonomskih regija.

"Nitko nije bio protiv tog prijedloga, ali ga nisu ni podržali. Crkva danas ne želi nuditi rješenja, ali traži da budu doneseni zakoni koji će osigurati zaštitu jednakih prava svakog čovjeka u BiH. Jadna je država koja ne voli svoje građane", kazao je Puljić.

Podsjetio je da je 1991. Vrhbosanska nadbiskupija imala 528.000 katolika, a danas ih ima manje od 200.000.

Bećirović je istakao da je razgovor s Puljićem bio konstruktivan, otvoren i kritički te dodao da u BiH postoje solidna zakonska rješenja, ali nedostaje praksa na terenu.

"Istakli smo da svi u ovoj zemlji moraju uvažavati dva osnovna načela: jednakosti za sve i pravednosti. Mi danas, kada govorimo o Hrvatima katolicima, imamo dva koncepta: jedan po kojem pitanje hrvatskog naroda u BiH treba rješavati na jednom dijelu teritorije BiH, a drugi, koji i zagovaram, podrazumijeva potpuno jednaka prava i za Hrvate na teritoriji čitave BiH. BiH ne može biti prosperitetna i sretna država ako se bilo koji narod ili religija osjeća neravnopravnim ili nejednakim", pojasnio je Bećirović.

Dobar dio rješenja, smatra Bećirović, leži u ustavnoj reformi koja je "neminovnost kada je riječ o BiH".

(Fena)