Kardinal Puljić: U BiH vlada nepravda prema Hrvatima

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je na početku zasjedanja Biskupske konferencije u utorak u Mostaru da u BiH vlada nepravda prema najmalobrojnijim Hrvatima, a istodobno je upozorio i izostanak odgovora na nasilje u društvu.

Kako je priopćila Katolička tiskovna agencija, kardinal Puljić je kazao da se "trenutačna politička situacija ne rješava s ciljem ispravljanja nepravde koja je na osobit način pogodila Hrvate kao najmalobrojniji naroda u BiH, a koji su većina katolici".

Puljić, koji predsjeda trodnevnim zasjedanjem Biskupske konfrencije BiH upozorio je i na sve češće pojave nasilja.

"Ne možemo ostati nijemi pred pojavom agresivnosti pojedinaca u obitelji, na ulici, školi, kao i u medijima. Uzroci te agresivnosti su brojni, a rješavanju tog pitanja ne pristupa se ozbiljno ni kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji kao ni kada je riječ o agresivnosti riječju ili čak oružjem. Zabrinuti smo nemoralom koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema slabijem spolu ili djeci", rekao je kardinal Puljić.

Hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, koji je izaslanik Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju u Mostaru, osvrnuo se na tjedan solidarnosti koji je organiziran u Hrvatskoj u trećoj korizmenoj nedjelji tijekom kojega je u crkvama prikupljana novčana pomoć Hrvatima u BiH.

"Taj tjedan pomaže razvijanju osjećaja potrebite solidarnosti, osjećaja za naš narod u državi BiH kao i za potrebu pomaganja u materijalnim dobrima i potrebu molitve za braću koja su potrebna naše pažnje i pomoći", rekao je biskup Štambuk.

kta