Kardinal Puljić: Ovakav daytonski mehanizam ne može funkcionirati, potrebno tražiti rješenje cijelog sustava

U razgovoru su sudjelovali i šefica ureda Vijeća Europe u BiH gđu Mary Ann Hennessey i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić.

Veleposlanik Burton zanimao se za mišljenje kardinala Puljića o međukulturalnom dijalogu u BiH, ali i povezanosti s međureligijskim dijalogom na europskoj razini koji će se posebno manifestirati u mjesecu svibnju na području grada Sarajeva kada će se okupiti brojni vjerski poglavari. Kardinal Puljić je izrazio potporu međukulturnom dijalogu te kazao kako dijalog nema alternative.

Ukratko je prikazao djelovanje Međureligijskog vijeća BiH naglasivši da je komunikacija od velike važnosti čak i onda kada se ne uspije doći do suglasnosti u pojedinim pitanjima. Kazao je kako ne bi smjeli ostati zatvoreni samo unutar Bosne i Hercegovine.

Na upit u svezi sa „segregacijom u školama", kardinal Puljić je odgovorio da je riječ o vrlo složenom pitanju koje, između ostalog, obuhvaća pitanje jezika kao jamstva identiteta i pitanje tumačenja povijesti. Dodao je da, na određeni način, postoje tri povijesti pri čemu ne dolaze do izražaja samo različitosti nego i suprotstavljenosti.

Napominjući da je Bosna i Hercegovina paradigma za Europu, kardinal Puljić je istaknuo važnost očuvanja različitosti u jednakopravnosti. Također je naglasio da ovakav daytonski mehanizam ne može funkcionirati te da je potrebno tražiti rješenje kompletnog sustava.

Fena