Kardinal Puljić: I Vatikan je zabrinut za Hrvate u BiH

Upravo ono što smo žestoko osuđivali u ratu - 'etničko čišćenje' - sada se provodi i ostvaruje na perfidan i kapilaran način. Možda je to i cilj moćnika ovog svijeta kako bi lakše riješili pitanje BiH bez nas. Zato se u javnosti nameće i 'kompleks krivice' kako bi oni bili manje krivi, istaknuo je kardinal Puljić za sarajevski Dnevni avaz.

On je naglasio da se Crkva ne bori za privilegije katolika koji su najvećim dijelom Hrvati, nego za jednaka prava i dodao da je Vatikan zabrinut za stanje Hrvata katolika u BiH.

Komentirajući uspostavljenu vlast u Federaciji BiH koju čine SDP, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, kardinal Puljić je ocijenio da je to "vlasti najmnogoljudnijih na ovim prostorima, a ne vlasti prema glasovima naroda", dodavši da među Hrvatima katolicima raste strah zbog političke nepravde koja im je nanesena. Kardinal Puljić je rekao kako je veliko pitanje je li nova vlast u FBiH legalna.

- Ako je to po volji OHR-a, onda ona nije glas naroda, a ako je po zakonu, onda još nije vrijeme komentirati potrebno je vidjeti što i kako rade. Sam naslov govori da je to vlast najmnogoljudnijih na ovim prostorima, a ne vlast prema glasovima naroda. Ipak, ostavljam vremenu da pokaže i dokaže koliko je to vlast koja istinski zastupa sve na prostorima FBiH, naglasio je Puljić.

Prema njegovom mišljenju, velika je odgovornost na bošnjačkim političarima i narodu da spriječe majorizaciju Hrvata koja je rezultirala svojevrsnim paktiranjem malobrojnijih Hrvata i Srba u BiH.

Puljić je na uskrsni ponedjeljak organizirao uskrsni prijem na kojem su bili nazočni brojni predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života te diplomatskog zbora u BiH, te je tom prilikom kazao kako je "nažalost, previše je negativnih silnica u globalnom i lokalnom ozračju: od urušavanja morala, pravih ljudskih vrednota, nijekanja duhovne dimenzije. Vrednuje se samo korist, užitak i dobitak".

BiH ne može imati prosperitetnu budućnost ako ne štiti jednako sve građane, naglasio je kardinal te dodao kako se „svi se ljutimo da nam je ručak preslan, a vidimo da je previše kuharica u ovoj zemlji".