Kardinal Puljić: Hrvati katolici u BiH nisu ravnopravni

zenica, tihomir purda, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, BIH, Hrvati u BIH, kardinal puljić, BIH, Međugorje, BIH, kardinal puljić
...u BiH suočavaju s neravnopravnošću, navodeći primjer nevraćanja crkvene imovine i obvezu Katoličke crkve da plaća PDV na humanitarnu pomoć koja pristiže iz inozemstva.

Kako je u petak objavljeno iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije u BiH, kardinal Puljić je rekao da 'još uvijek ima poteškoća i stvarnih problema u ostvarivanju ravnopravnosti'.

Pritom je američkom diplomatu rekao kako, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, vlasti u Travniku u središnjoj Bosni nisu Katoličkoj crkvi vratile zgradu tamošnje gimnazije. Tu su zgradu nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti oduzele crkvi te su se u njoj 54 godine nalazile razne srednje škole. Sredinom 1998. godine trećina zgrade je vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji, koja je tamo osnovala Katolički školski centar.

Unatoč tome što je i Dom za ljudska prava donio obvezujuću odluku kojom se nalaže povrat zgrade, vlasti u Travniku tu odluku nisu provele, dok su Islamskoj zajednici vraćeni njezini objekti.

Kardinal Puljić istaknuo je i da državne vlasti "nepravedno i neracionalno" inzistiraju da Caritas, neprofitna crkvena humanitarna institucija, plaća PDV na humanitarnu pomoć namijenjenu ljudima u nevolji. Napose je istaknuo kako je neprihvatljivo to da se inzistira na naplati PDV-a na pomoć prikupljenu za ljude pogođene katastrofalnim svibanjskim poplavama u BiH, kad su zakazale državne institucije, naveli su iz KTA.