Karadžiću 24. ožujka presuda i za genocid nad Hrvatima u BiH

radovan karadžić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Proces u Haagu, Den Haag, radovan karadžić, presuda
...koji je optužen po nekoliko točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

No, malo je poznato da je Karadžiću suđeno i za genocid nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, piše Hrvatski Medijski Servis. Osim za Srebrenicu Karadžića se tereti da je „najkasnije od listopada 1991. do 30. studenoga 1995. sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo", navodi se u optužnici.

Suđski proces Karadžiću bilo je prvo suđenje koje se odnosilo na genocid nad Hrvatima u BiH. U bosanskohercegovačkoj tužbi za genocid protiv Srbije, pred drugim Sudom pravde u Haagu, hrvatske žrtve su potpuno izbrisane, a hrvatska tužba za genocid protiv Srbije nije se doticala i genocida nad Hrvatima u BiH, podsjeća HMS.

Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica stalno upozorava kako se na području RS-a dogodio genocid nad Hrvatima katolicima.

"Radi se o desetinama tisuća uništenih katolika. Prema međunarodnom pravu, zločin za djelo učinjeno s namjerom da se potpuno ili djelomično unište narodne, vjerske ili etničke skupine ljudi naziva se genocid", izjavo je na jednom od zasjedanja Biskupske konferencije BiH dr. Komarica.

Prema procjenama katoličke crkve na području RS-a je prije rata živjelo oko 220.000 Hrvata katolika, a danas ih je oko 12.000. Nad Hrvatima i Bošnjacima su tijekom rata na području današnjeg RS-a činjeni masovni zločini ubojstava, zatvaranja u logore, mučenja, deportacije te uništenja tragova postojanja njihove kulture.

Genocid je najteži oblik zločina kojega poznaje čovječanstvo a odnosi se namjeru i izvršenje potpunog ili djelomičnog uništenje nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine. /HMS/