Kakvo vrijeme očekuje sve one koju će Novu godinu slaviti na planinama

vrijeme, vremenska progoza, planine, doček Nove godine, doček Nove godine, Blidinje, vikendice

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, za N1 je govorio o prvom snijegu u Bosni i Hercegovini ove zime, žutom meteoalarmu najavljenom za naredna dva dana, kao i prognozi do kraja godine. Krajinović je kazao da se ne radi o visokom snježnom pokrivaču. "Nekih 10 do 15 centimetara maksimalno. Ono što treba naglasiti je da je to prvi snijeg i da on uvijek izazove probleme. zato smo na vrijeme obavijestili javnost da se pripremi", pojasnio je. Krajinović tvrdi da je snijeg ove godine zakasnio.

"Izašli smo iz jeseni koja je bila ekstremno topla. Uzrok takvih vremenskih prilika su mjeseci iza nas u kojima smo imali natprosječne temperature i nepravilno raspoređene padaline. Snijeg je zakasnio već od 15. studenog", kazao je. Govorio je i o žutom meteoalarmu koji je za aktiviran za velik dio Bosne i Hercegovine, kazavši da bi građani trebali biti na oprezu naredna dva dana.

"Temperature koje se očekuju sutra i prekosutra su -9 i -10 u Bosni, u Hercegovini nešto toplije. Međutim, takve temperature nakon ovog snježnog pokrivača koji se u većini našeg prostora otopio, prouzrokovat će poledicu na kolniku, ali i probleme pješacima", kazao je. Krajinović navodi da je ova jesen bila jedna od najtoplijih otkada se mjeri temperatura. "Svaki mjesec protekle sezone imao je natprosječne temperature. Padaline su bile u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali neravnomjerno raspoređene", pojasnio je. Otkrio je i kakva nas zima očekuje. "Od petka drastična promjena temperaturnog režima, uzrokovana vjetrom iz južnog kvadranta. Jutarnje temperature će porasti.

Očekujemo do 17. prosinac promjenjive vremenske prilike. Očekujemo kišu samo na visokim planinama, gdje je moguć i povremeni snijeg. Te količine neće biti značajne. Temperature će biti puno više, pa čak i u subotu i nedjelju jutarnje temperature će biti iznad nule, što opet ukazuje na drastičnu promjenu, na šta treba obratiti pažnju", kazao je Bakir Krajinović u razgovoru sa Zvonkom Komšićem. "Pred kraj godine. Očekujemo da će snježni pokrivač biti dovoljan za zimske sportove", odgovorio je.