Kakva zima nas očekuje u Bosni i Hercegovini

blidinje
blidinje

Zima (1. prosinac 2019. – 29. veljače 2020.) u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebala bi biti toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura zraka očekuje se u siječnju, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 posto. Nadolazeća zima u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i središnjim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom razdoblju oĉekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (temperature manje od 0) u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana. Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padalina tijekom zime bit će neujednaĉen, a najviše padalina izgledno je u trećoj dekadi prosinca i pred kraj siječnja.

Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti u približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni prognostiĉki materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju malu (oko 40%) vjerojatnoću ostvarenja prognoze. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padalina kao i kraća razdoblja sa većom količinom padalina, prenosi N1.