Kako vjetar puše: SDA je predlagala model koji sad odbacuje jer nije u vlasti

On je ponovio da je stav RS, odmah nakon donošenja ove presude, bio da se ukine nacionalni ekskluzivitet te da, umjesto da se iz ovog entiteta za Predsjedništvo BiH bira jedan Srbin, stoji samo da "RS bira jednog člana".

Ugroženi izbori

- Posljednji sastanak u Bruxellesu ličio je na određeni uspjeh i predviđao je da u FBiH kantoni postanu izborne jedinice. Naravno, SDA je to odbacivala. Moram reći da su oni, dok su bili u vladajućoj šestorki, na jednom od sastanaka u Mostaru sami dali jedan takav prijedlog. Odustali su onda kada su izbačeni iz vlasti. To govori o njihovoj principijelnosti - kazao je Dodik.

On je još jednom napomenuo da će manji entitet "narednih dana iznijeti svoj ​​stav".

- Jasna su upozorenja iz Europe da neće priznati legitimnost narednih izbora. Možda ćemo se i mi pridružiti tome. To će značiti da BiH nema smisla. Sada smo zamorče odnosa u FBiH - poručio je Dodik.

On je dodao da je dolazak europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea (Fule) 11. travnja u BiH trebao biti datum kada će se promovirati dogovor te istaknuo da će mu "biti žao ako se to ne desi".

Odnosi sa SDS-om

Komentirajući koaliciju sa SDS-om i špekulacije da bi naredne godine mogli imati zajedničke pojedinačne kandidate na izborima u RS, Dodik je kategorično odbacio takvu mogućnost.

- SNSD već ima svoje kandidate. Jednoga već znamo, a čekamo da se završi "Sejdić-Finci" pa da saopštimo i drugoga - kazao je Dodik.

Najavio je i da će za dva mjeseca njegova stranka precizirati odnos prema SDS-u na entitetskoj razini.

Odlazak u Haag

Predsjednik RS najavio je i da će u utorak svjedočiti u Haagu na suđenju Radovanu Karadžiću.

- Nisam svjedok nikakvih zločina niti ičega. Karadžić to preda mnom nikada nije naredio. U političkom smislu, izražavam mu zahvalnost za napor koji je učinio da se RS formira i održi. Da li on ima odgovornost za nešto što ja ne znam, o tome ne mogu govoriti - dodao je Dodik.

Dnevni avaz