Kako su potrošili rudarske plaće

rudari, plaće, Vlada Federacije, rudari, pomoć, Martina Mlinarević - Sopta, rudari, BIH
Piše: Bojan Šunjić, Poslovniportal.ba

S nevjerojatnom se lakoćom zaboravlja temeljni uzrok nezadovoljstva rudara Elektroprivrede BiH i reakcije povlaštenih uposlenika tog monopolističkog javnog poduzeća "zaprepaštenih" zahtjevima rudara za obećanim plaćama. S nevjerojatnom se lakoćom i u medijima i vlasti prešućuje kako je Zakon o konsolidaciji rudnika kojega je svojedobno, na uporno inzistiranje tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva Vahida Heće usvojio Federalni parlament, zlo koje još nije stvorilo najveći dio problema.

Za vlastite potrebe, uključujući osobni prestiž, stranački imidž, prikupljanje glasača kupovinom socijalnog mira i čuvanje zajedničkih sredstava u vlastitom dvorištu, Hećo je upornim medijskim lobiranjem i zlouporabom rudarskih nadanja, uspio izlobirati famozni zakon koji su ekonomisti, svi od reda, ocjenili iznimno pogubnim po Elektroprivredu BiH, federalni proračun i pravni sustav u cjelini. 

Plan pripajanja rudnika Elektroprivredi BiH unaprijed je bio osuđen na propast, financijski neodrživ, neperspektivan i u konačnici bahato i nerealno napravljen. Stotine milijuna KM sredstava za prvih par godina "života" stranačkog plana pretvorenog u zakon, "osigurali" su svi građani Federacije. Ostatak je, bar po obečanjima, trebalo osigurati restrukturiranje i modernizacija rudnika i prilagodba Elektroprivrede BiH na troškove "nametnutih članica obitelji".

Onih prvih, poklonjenih stotine milijuna KM "pomoći građana Federacije" je potrošeno, a prilagodba povlaštenih uposlenika monopolističke državne tvrtke nije se dogodila, a teško je vjerovati kako će se uopće i dogoditi.

Danas se oglasio njihov sindikat (Sindikat elektroenergetskih radnika Bosne i Hercegovine (SEER BiH)) "zaprepašten" zahtjevima Sindikata rudnika za umanjenjem njihovih plaća kako razlika bila isplaćena uposlenima u rudnicima. 

Od postanka sindikalnog pokreta u svijetu, kako navode, nije se dogodilo da radnici nekog sindikata traže umanjenje plaće za članove drugog sindikata. 

Hećin zakon od svih je svojih službeno predstavljenih namjera uspio potrošiti stotine milijuna KM sredstava građana Federacije BiH. Iako formalno to jesu, dijelovi istog koncerna, "usvojene" rudnike ostatak Elektroprivrede BiH ne smatra članovima iste obitelji niti dozvoljava jednaka prava. Njihova povlaštena prava, i u koncernu i u državi, jamči im status javne, monopolističke elektroenergetske tvrtke, "pune" atraktivnih fotelja, ogromnog tijeka novca i centara moći. 

Nažalost priča o konsolidaciji rudnika neodoljivo podsjeća na crni humor Top liste nadrealista "Ispod nas su još rudari i prosvjetni rudnici". Rudari od stotina milijuna KM nisu osjetili pomoć. Prevareni su. Građani svojim sredstvima nisu pomogli rudarima. Prevareni su i oni. Političari, po običaju, nisu učinili ništa. E, oni nisu prevareni - oni su prevarili.