Kako su Lijanovići godinama varali državu

Lijanovići, izbori 2010, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, suđenje, Lijanovići, pad
...Suda i Tužiteljstfva BiH, počeli privremeno izuzimati dokumentaciju od više osoba koje se dovode u vezu s nekoliko kaznenuh djela, uključujuci i pranje novca u iznosu od oko 11 miliona KM.

Među njima je bio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivankovic Lijanovic (NSRzB).

Oštećena država

U lipnju prošle godine pripadnici SIPA-e pretresli su prostorije kompanije „Lijanovići" u Širokom Brijegu te ured ministra Lijanovića u Vladi FBiH. Aktuelni ministar poljoprivrede većinski je vlasnik kompanije „Lijanovići".

Sheme istražitelja koje pokazuju krake organiziranog kriminala u vezi s utajom poreza.

„Avaz" je proteklih godina kontinuirano izvještavao o policijskim i tužiteljskim istragama koje su vođene protiv Lijanovica. Tako je Avaz objavio i zajedničku shemu istražitelja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i SIPA-e koja svjedoči o organiziranom kriminalu kompanija koje su bile uvezane s Lijanovićima. Shema dokazuje da postoji sumnja u postojanje organiziranog kriminala te da je država oštećena za 72.928.550 KM.

Uprava za indirektno oporezivanje, naime, još 2011. prijavila je Lijanoviće zbog utaje PDV-a od skoro pet miliona KM. Za taj slučaj formiran je i specijalni tim sastavljen od predstavnika UIO, SIPA-e i Granične policije (GP) BiH, a u istragu je bila uključena i Federalna uprava policije (FUP).

Predmet o utaji poreza vodi se u Tužiteljstvu BiH te se nalazi u poodmakloj fazi. Glavni osumnjičeni za organiziranje grupe za prevaru, koja je putem povezanih firmi utajila ili pogrešno prikazivala iznose za povrat PDV-a, jesu braća Slavo i Jerko Ivanković Lijanović.

Osobe koje su bile ovlaštene u firmama koje su Lijanovići uvezali u shemu terete se za utaju poreza, prevare u povratu PDV-a, carinske prevare i niz drugih djela iz oblasti privrednog i organiziranog kriminala. U tom dijelu istrage otkriveno je da su porez utajivale i firme „Farmer" iz Širokog Brijega, MI-MO iz Mostara i još nekoliko preduzeća koja su u vlasništvu ili su povezana s kompanijom „Lijanovići".

U Tužiteljstvu BiH nalazi se i kaznena prijava Uprave „Hypo banke" protiv Lijanovića zbog počinjene prevare pri dobivanju kredita. Kako se tvrdi u prijavi, Lijanovići su prevarom, korupcijom i davanjem mita oštetili „Hypo banku" za 64 miliona KM, koliko iznose loši krediti plasirani širokobriješkoj obitelji.

Osnovao grupu

U Tužiteljstvu KS se vodi i istraga protiv Lijanovića na osnovu kaznene prijave koju je u svibnju prošle godine podnijela Federalna uprava policije. Istražitelji FUP-a utvrdili su da je Jerko Ivanković Lijanovicć osnovao grupu za organizirani kriminal kojoj je pristupilo 56 osoba iz FBiH. Ova grupa je oštetila budžet za 2.999.200 KM, navodi se u prijavi FUP-a.

Prevare birača

Grupa koju je osnovao Jerko Lijanović, kako se navodi u prijavi, osumnjičena je da je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, utjecala na odlučivanje birača na općim izborima održanim u listopadu 2010.
Grupa predvođena Lijanovićem počinila je zloupotrebe položaja, povrijedila slobodu odlučivanja birača i krivotvorila isprave.

avaz.ba