Kako posluju Lijanovići: Radnici "Farmka" ostali bez šest plaća

Ponavlja se situacija iz travnja prošle godine, kada su radnici tražili četiri neisplaćene plaće, a tada je problem privremeno riješen izdavanjem prehrambenih bonova u visini od 400 KM, koji su se mogli potrošiti u cazinskom supermarketu "Prkos".

Smlatićeva uloga

Tadašnji šef kladuškog "Farmka" Šefik Smlatić, a danas ministar policije u Vladi premijera Hamdije Lipovače, radnicima je ponudio bonove, a mjesec kasnije 40 njih dobilo je otkaz kao  višak.

Ozbiljni problemi u kladuškom "Farmku" počeli su u ožujku prošle godine, kada su federalni i županijski veterinarski inspektori pronašli u hladnjačama 270 tona uvezene zamrznute svinjetine, 20 tona govedine i 29 tona piletine bez odgovarajuće popratne dokumentacije.

Krajina je bila šokirana i postavljano je pitanje otkud svinjsko meso u hladnjačama "Farmka", koji u Kladuši ima samo "pileći program"?! No, stvar je zataškana zahvaljujući moćnim vlasnicima.

Šefik Smlatić sada brani radnike u štrajku i traži od uprave firme hitno rješenje kako bi se dovršio postupak prelaska radnika u novu Lijanovićevu firmu "Laktat", koja bi nastavila raditi na istom mjestu.

Ovo je oprobani recept braće Mladena i Jerke Lijanovića - dugovanja i obaveze ugašenog "Farmka" prema državi i radnicima teško će se ili nikako naplatiti, a nova firma "Laktat" počinje raditi "čistih" računa.

Nadležni šute

Podsjećamo, Lijanovići su u "Agrokomerc" ušli pod svojim "brendovskim" imenima, ali je ubrzo registrirana firma kćerka "Mi-Mo", potom "Farmer", "Farmko" i "Laktat" kao posljednja u nizu.

Na kraju ostaje pitanje na koje bi odgovor trebale dati institucije države: ima li ovdje carinskih prekršaja jer se uvoze kontingenti zamrznutog mesa na bescarinskom režimu i ostvaruje i povrat PDV-a u visini od, navodno, oko devet miliona KM u 2009. godini!?

Šta su građani stvarno jeli?

Ostala je ozbiljna sumnja da je u "Farmku" prerađivana ogromna količina zamrznutog mesa iz uvoza bez uredne prateće dokumentacije, a kao krajnji rezultat na tržištima se pojavljuju kobasice, paštete i naresci s brendiranom markom "Pili" i napomenom da se radi o "domaćem piletu".

Sve to ide uz marketinški slogan "Da bi zdravi i jaki bili - jedite Pili". No, pod velikim je znakom pitanja šta građani BiH, ustvari, jedu.

(Dnevni Avaz)