Kako Lijanovići varaju inozemne dobavljače

Lijanovići, odnosno njihove ranije tvrtke kao Farmko, Farmer, Mi-Mo itd, duguju, ne samo radnicima, dobavljačima energenata i proračunu, nego i inozemnim dobavljačima poput Hungary Meata, potvrdio je za Poslovniportal.ba komercijalni direktor mađarske tvrtke Istvan Plestovic.

Lijanovići su devedesetih godina prošlog stoljeća važili za korektne kupce i iz Mađarske uvozili živu stoku za klanje ili tov na farmu Provo, te svježe i zamrznuto svinjsko meso za pogon u Širokom Brijegu. No posljednjih godina prošlog desetljeća stvari su se počele mjenjati.

Krajem 2009 godine Lijanovići su naručili od Hungary Meata robu vrijednu 72.000 eura dogovorivši avansno plaćanje polovice vrijednosti, a preostalog dijela za 45 dana. Takva praksa odgođenog plaćanja nije uobičajena za mesnu branšu u EU. Lijanovići su izvrsili plaćanje dogovorenog iznosa avansa putem trtke Farmko i preuzeli robu. Ostatak obveze nisu platili, ne samo u roku od 45 dana, nego nikada, potvrdio je Plestovic.

Prema riječima Plestovica Lijanovići su ignorirali ine pogodnosti i ponude obročnog plaćanja koje su im u međuvremenu nuđene. Na poslijetku, ignoriraju kontakte s predstavnicima mađarskog dobavljača.

"Trebate znati kako naša tvrtka nije sama. Raznim tvrtkama iz EU koje su opskrbljivale Lijanoviće odnosno Mi-Mo, Farmer, Farmko itd, Lijanovići njihove satelitske tvrtke duguju novac za isporučenu robu. Sve te tvrtke vrše sve jači pritisak kako bi Lijanovići platili svoja dugovanja." Kaže Plestovic nadajući se kako će objava ovakovih informacija u medijima pridonijeti "buđenju" Lijanovića.

Unatoč nekoliko pokušaja nismo uspjeli čuti "drugu stranu priče". Odgovori odgovornih osoba u Lijanovićima bili su "direktor Jerko je na putu".


izvor: Poslovni portal